Κοινωνία
Σάββατο, 16 Απριλίου 2016 08:47

Να σπουδάσω στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Να σπουδάσω στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ που έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου; Πολλοί μαθητές και γονείς ρωτούν αν είναι προτιμότερο να σπουδάσουν εκεί, ώστε μετά να βρουν εργασία στη χώρα των σπουδών τους και να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, αφού πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον.

Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή
[email protected]

Να σπουδάσω στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ που έχουν τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου; Πολλοί μαθητές και γονείς ρωτούν αν είναι προτιμότερο να σπουδάσουν εκεί, ώστε μετά να βρουν εργασία στη χώρα των σπουδών τους και να ρίξουν μαύρη πέτρα πίσω τους, αφού πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα μέλλον.

Μάλιστα έχουν αρχίσει να γίνονται ξανά μόδα οι σπουδές στο εξωτερικό. Πολλοί μάλιστα είναι έτοιμοι να χρεωθούν για να σπουδάσουν στην Αγγλία για παράδειγμα. Στο ερώτημα θα επιχειρήσουμε να δώσουμε μία απάντηση.

Στις διεθνείς κατατάξεις των πανεπιστημίων τα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας καταλαμβάνουν τις υψηλότερες θέσεις.

Υπάρχουν, λοιπόν, εξαιρετικής ποιότητας πανεπιστήμια σ’ αυτές τις δύο χώρες, αλλά και σε άλλες. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή δεν μπορούμε να γενικεύσουμε.

Δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Αμερικής καλά. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Γιατί το σωστό ερώτημα δεν είναι σε ποια χώρα αλλά σε ποιο πανεπιστήμιο.

Στον πίνακα βλέπουμε τον αριθμό των πανεπιστημίων και κολεγίων που υπάρχουν σε κάθε χώρα, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα www.4icu.org, όπου αναφέρεται αριθμός ιδρυμάτων κοντινός στην πραγματικότητα, που περιλαμβάνει μερικά κολέγια και τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και τη Ναυτικών Δοκίμων.

Βλέπουμε ακόμη τον αριθμό των ιδρυμάτων που περιλαμβάνονται στο top-500 της αξιολόγησης της Σαγκάης, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται.

Στην τελευταία στήλη υπάρχει το ποσοστό των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε χώρας που βρίσκεται στο top-500 της αξιολόγησης. Στην Ελλάδα έχουμε μόνο δύο ΑΕΙ στη λίστα με τα 500 καλύτερα. Πρόκειται για τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αν πιστέψουμε τις κατατάξεις, γιατί πολλοί τις αμφισβητούν, αυτά είναι καλύτερα από τουλάχιστον 1564 Αμερικάνικα Πανεπιστήμια και κολέγια. Πρόκειται για τα Πανεπιστήμια και Κολέγια των ΗΠΑ που δεν βρίσκονται μέσα στα καλύτερα 500.

Το ίδιο ισχύει και για 103 Πανεπιστήμια και Κολέγια του Ηνωμένου Βασιλείου. Συνεπώς δεν έχει νόημα να συζητάμε για σπουδές στη μία ή στην άλλη χώρα, αλλά μόνο για σπουδές σε συγκεκριμένο πανεπιστήμιο της μίας ή της άλλης χώρας.

Μόνο σε αυτή τη βάση έχει νόημα η σύγκριση. Αν, λοιπόν, έχετε τη δυνατότητα να σπουδάσετε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ή σε ένα από τα 1564 Αμερικάνικα Πανεπιστήμια ή τα 103 Βρετανικά, μάλλον πρέπει να προτιμήσετε το Αριστοτέλειο.

Προσέξτε, λοιπόν, πριν αποφασίσετε να χρεωθείτε, γιατί το χρέος μπορεί να έχει ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, αλλά είναι και παραμένει χρέος, αν έχει νόημα να το κάνετε. Μπορείτε, ακόμη, να βρείτε χώρες με πολύ φθηνότερα δίδακτρα και αγγλόφωνα προγράμματα, όπως η Ολλανδία, για παράδειγμα ή πανεπιστήμια χωρίς καθόλου δίδακτρα, όπως η Γερμανία. Υπάρχει ακόμη η Ιταλία με πολύ λογικά δίδακτρα και η Γαλλία με πολύ μικρό κόστος.

Οι κατατάξεις των Πανεπιστημίων έχουν πολλά μειονεκτήματα, δέχονται πολλές αμφισβητήσεις και χρησιμοποιήθηκαν πολλές φορές για να υποτιμηθούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Η αλήθεια είναι ότι μία καλή θέση σε μία κατάταξη φέρνει πελάτες σε πανεπιστήμια που έχουν ακριβά δίδακτρα και μια καλή θέση στην κατάταξη μπορεί να ανεβάσει το κύρος τους.

Τώρα τελευταία τα Ελληνικά Πανεπιστήμια άρχισαν να δίνουν σημασία στις κατατάξεις και να τονίζουν τις επιτυχίες τους, όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Κρήτης που κατετάγη 66ο παγκοσμίως στα Πανεπιστήμια με λιγότερα από 5ο χρόνια λειτουργίας στην κατάταξη Times Higher Education.

Μελέτη: Στράτος Στρατηγάκης