Κόσμος
Τρίτη, 19 Ιουλίου 2005 21:44

Ρίγη ανησυχίας στην Ευρώπη από τις νέες απειλές της Αλ Κάιντα

Ρίγη ανησυχίας προκάλεσαν στην Ευρώπη οι νέες απειλές της Αλ Κάιντα για επιθέσεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δίνοντας τελεσίγραφο στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στο Ιράκ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους μέσα σ' ένα μήνα.

«Το μήνυμα αυτό είναι το τελευταίο που απευθύνουμε στα ευρωπαϊκά κράτη. Σας δίνουμε προθεσμία ενός μήνα για να αποσύρετε τους στρατιώτες σας από τη γη της Μεσοποταμίας» (Ιράκ), τονίζεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Ίντερνετ και φέρει την υπογραφή των «Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι».

Η οργάνωση των «Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο (56 νεκροί) και για εκείνες της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη (191 νεκροί), καθώς και για τη διπλή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο 2003 (63 νεκροί).

Μετά την εκπνοή του τελεσιγράφου «δεν θα υπάρξουν άλλα μηνύματα, αλλά πράξεις και λέξεις που θα χαραχθούν στην καρδιά της Ευρώπης», προειδοποίησε η οργάνωση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Μπλερ εξακολουθεί να επιμένει ότι οι επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο δεν σχετίζονται με τη στρατιωτική δραστηριότητα της χώρας στο Ιράκ. Εντούτοις στην έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (RIIA), γνωστού και ως Chatham House, που δημοσιεύθηκε χθες, υποστηρίζεται το αντίθετο. Σημειώνεται μάλιστα ότι ο πόλεμος στο Ιράκ προσέδωσε μία «επιταχυντική ώθηση» στην Αλ Κάιντα και κατέστησε τη Βρετανία ιδιαίτερα ευάλωτη σε τρομοκρατικά πλήγματα, ενώ γενικότερα η κατάσταση στο Ιράκ αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την προπαγάνδα και τη στρατολόγηση της τρομοκρατικής οργάνωσης.