Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF) σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène έφεραν και στη χώρα μας το Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων (για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία), το λεγόμενο SunPass, το οποίο στοχεύει στο να ενημερώσει επαρκώς γονείς δασκάλους και παιδιά για την επικινδυνότητα του ήλιου και της αλόγιστης έκθεσης στις υπεριώδης ακτίνες.
Της Ανθής Αγγελοπούλου
Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF) σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avène έφεραν και στη χώρα μας το Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων (για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία), το λεγόμενο SunPass, το οποίο στοχεύει στο να ενημερώσει επαρκώς γονείς δασκάλους και παιδιά για την επικινδυνότητα του ήλιου και της αλόγιστης έκθεσης στις υπεριώδης ακτίνες.
Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή τη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Αυστρία και στην Πολωνία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος παρατήρησαν ότι η μακροχρόνια εφαρμογή του έχει αρχίσει να αλλάζει τις συνήθειες γονιών, παιδιών και εκπαιδευτών. Το πρόγραμμα επιβραβεύει τα σχολεία που το τηρούν σωστά και ήδη στη Γερμανία έχουν δοθεί 200 τέτοια βραβεία.
Σύμφωνα με τον Kαθ. Εggert Stockfleth Διευθυντής Τμήματος Δερματολογίας πανεπιστημιακού νοσοκομείου St Josef – Boschum Γερμανία Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος (ΕSCF-Institute) και την Dr. Ose Rademacher (ΕSCF-Institute), σε χώρες όπως η Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος αυξάνεται κατά 7% έως 10% κάθε χρόνο ενώ παρατηρώντας τα στοιχεία του 2010 διαπίστωσαν ότι έχουν καταγραφεί περίπου 220.000 νέα περιστατικά.
Τα στοιχεία αποδεικνύουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι ο καρκίνος του δέρματος σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα αυξάνεται από 5% - 7% κάθε χρόνο για τα 20 επόμενα έτη. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει όλους τους επιστήμονες οι οποίοι ψάχνουν να βρουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ευαισθητοποίησης του κοινού για να προληφθούν τα περιστατικά μελανώματος.
Αυτό που επισημάνθηκε από όλους τους ειδικούς, είναι ότι τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία είναι σημαντικά για την εμφάνιση καρκίνου στην ενήλικη ζωή. Αυτό ήταν το έναυσμα να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα SunPass, ξεκινώντας πρωτίστως από την ενημέρωση και εκπαίδευση των ίδιων των γιατρών για την πρωτογενή πρόληψη στα παιδιά και στη συνέχεια των γονιών και των διδασκάλων, καθώς και των ίδιων των παιδιών.
Όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους του προγράμματος, τα παιδιά έχουν πολύ λεπτό δέρμα το οποίο δεν διαθέτει ακόμα τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας από τη UV ακτινοβολία και στην καθημερινότητα τους δεν προστατεύεται επαρκώς. Βάση του προγράμματος αυτού τα σχολεία αναλαμβάνουν να προστατεύσουν τα παιδιά καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί.
Πρώτα από όλα εκπαιδεύεται ένας εκ των διδασκάλων ως υπεύθυνος του προγράμματος. Αυτός δηλαδή που θα ελέγχει αν τα παιδιά ακολουθούν το πρόγραμμα προστασίας, σύμφωνα με το οποίο, τα παιδιά θα πρέπει να φορούν καπελάκι στο διάλειμμα, μακρυμάνικο μπλουζάκι και αντηλιακό. Επίσης το σχολείο θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχει σκιερό μέρος στο προαύλιο για να κάθονται τα παιδιά και να μην εκτίθενται συνέχεια στον ήλιο.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς για τη σοβαρότητα της προστασίας του παιδιού τους από τον ήλιο.
Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων τα χώρας, τα οποία έχουν τμήματα για δερματικές παθήσεις όπως είναι το νοσοκομεία Συγγρός και το Αττικόν στην Αθήνα, το Αφροδισιακών και το Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα στη χώρα μας θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου μέχρι στις 15 Ιουνίου που κλείνουν τα σχολεία, ενώ θα διατηρηθεί λίγο περισσότερο στους Παιδικούς Σταθμούς οι οποίοι λειτουργούν μέχρι τον Ιούλιο.
Στόχος τώρα είναι να ξεκινήσει σε 20 σχολεία, ιδιωτικά στην αρχή γιατί είναι ευκολότερη η πρόσβαση από τα δημόσια στα οποία χρειάζονται μεγάλες διαδικασίες για να δοθεί έγκριση από το υπουργείο Παιδείας, με απώτερο σκοπό να συνεχιστεί και να μπει στα περισσότερα σχολεία.
Στη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα οι αρμόδιοι του προγράμματος θα επισκεφθούν τουλάχιστον τρεις φορές τα σχολεία αυτά ώστε να εξετάσουν την τήρησή του.
Οι ώρες τήρησης του προγράμματος στην Ευρώπη είναι από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Ωστόσο, στην Ελλάδα θα τηρηθεί ότι και σε άλλες μεσογειακές χώρες καθώς ο ήλιος είναι έντονος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και το πρόγραμμα προβλέπει μία ώρα παράταση. Δηλαδή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι.
Αναφορικά με την έκθεση των στον ήλιο οι ειδικοί επεσήμαναν ότι ο άνθρωπος χρειάζεται τον ήλιο για διάφορους λόγους: για τη φυσική του ευεξία, την παραγωγή βιταμίνης D και τη διέγερση του μεταβολισμού του. Δεκαπέντε λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετά για όλα τα παραπάνω.
Αντίθετα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και ως εκ τούτου τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στη μετέπειτα ζωή. Η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία διακρίνεται σε δύο είδη: τη UVB ακτινοβολία με βραχύ μήκος κύματος που διαπερνά μόνο τις ανώτερες στιβάδες του δέρματος και τη UVA ακτινοβολία που διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Τα δύο αυτά είδη ακτινοβολίας μπορούν μακροπρόθεσμα να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος τροποποιώντας τις γονιδιακές πληροφορίες που περιέχονται στα δερματικά κύτταρα.