Πολιτική
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 10:35

Συνάντηση Μέρκελ - Ομπάμα για προσφυγικό και οικονομία

Όλο και πιο περίπλοκο γίνεται το ελληνικό πρόβλημα χρέους και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης της οικονομίας. Μετά την ανοιχτή πλέον διαφοροποίηση ΔΝΤ και Ευρωπαίων, έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα έχει στις 24 Απριλίου στο Ανόβερο συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ενεργοποίηση της Ουάσιγκτον για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Όλο και πιο περίπλοκο γίνεται το ελληνικό πρόβλημα χρέους και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης της οικονομίας.

Μετά την ανοιχτή πλέον διαφοροποίηση ΔΝΤ και Ευρωπαίων, τουλάχιστον ως προς τον στόχο της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, αλλά κυρίως για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έγινε γνωστό ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα έχει στις 24 Απριλίου στο Ανόβερο συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με βασικά θέματα συζήτησης την οικονομία και την προσφυγική κρίση. Θέματα που στο επίκεντρό τους βρίσκεται η Ελλάδα.

Τη συνάντηση γνωστοποίησε ο ανώτερος διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου, Charles Kupchan. Η κυβέρνηση ευελπιστεί στην ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα προς την κατεύθυνση του κλεισίματος της αξιολόγησης και επιθυμεί να μην περιοριστεί στις συνήθεις αναφορές.

Η συνάντηση θα γίνει μια ημέρα μετά το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής και αφού ήδη οι επικεφαλής των θεσμών θα έχουν διαπραγματευτεί επί ένα τετραήμερο στην Αθήνα (από την προσεχή Δευτέρα) έχοντας στις αποσκευές τους και τα όσα αποφασιστούν σήμερα και το Σαββατοκύριακο στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές έχουν ήδη ανοίξει τα χαρτιά τους, ενώ και επιφανή γερμανικά ινστιτούτα (Ifo, DIW, IWH), στην εαρινή τους έκθεση θεωρούν αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους  Financial Times όπου αναφέρθηκε αφενός στο γεγονός ότι η χώρα διέψευσε όσους προέβλεπαν την καταστροφή αφετέρου στις απαιτήσεις του ΔΝΤ σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων.