Πολιτική
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005 16:21

Αρχισε σε τεταμένο κλίμα η συζήτηση του ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

Αρχισε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζητηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Κατά του νομοσχεδίου για το ελαστικό οκτάωρο και τις υπερωρίες τάχθηκαν οι εισηγητές ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΝ που μίλησαν για αντεργατικές ρυθμίσεις.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος κατηγορώντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την πολιτική της στο εργασιακό, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ρητορεία για το κέντρο πάει περίπατο και αποκαλύπτεται το αντιλαϊκό της πρόσωπο. Η ΝΔ ξαναβρίσκει τα δεξιά αντανακλαστικά του DNA της και παίρνει αντιλαϊκά μέτρα που πηγαίνουν την εργασιακή νομοθεσία πίσω και από το 1896».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο αυτό συμπληρώνει το παζλ των αντιλαϊκών μέτρων της ΝΔ και επιχειρεί να δέσει με αλυσίδες τους εργαζόμενους», ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης από το Συνασπισμό υπογράμμισε ότι «στόχος των μέτρων είναι να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις που κάνουν τσαμπουκά, λέγοντας, ή μου τα δίνετε ή φεύγω στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για «τολμηρή και αποφασιστική παρέμβαση θεσμικού χαρακτήρα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την κοινωνικής συνοχής».

Ήδη η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 26 Ιουλίου, πιθανή ημέρα εισαγωγής του νομοσχεδίου για τα εργασιακά στην Ολομέλεια, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, που έκανε λόγο για «υποχωρήσεις σε φεουδεαρχικού τύπου απαιτήσεις των επιχειρηματιών».

Εξάλλου, νέα απεργία στην Εμπορική Τράπεζα θα πραγματοποιήσει αύριο (ημέρα συνεδρίασης της Τράπεζας) ο σύλλογος προσωπικού της. Για την ίδια ημέρα η ΟΤΟΕ κήρυξε δίωρη στάση εργασίας σε όλες τις τράπεζες από τις 13:15. Παράλληλα διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των διοικητικών συλλόγων το πρωί έξω από την τράπεζα και όλων των τραπεζοϋπαλλήλων το απόγευμα.

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ζήτησε σημερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το θέμα. Στην παρέμβασή του, ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση του 8ωρο, 86 χρόνια μετά τη διεθνή του καθιέρωση, τονίζοντας ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι κοινωνικά άδικες και αναχρονιστικές επειδή γίνονται εις βάρος των εργατικών κατακτήσεων, ενώ μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων καθώς και τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, αυξάνονται τα κέρδη των εργοδοτών και ενισχύεται η ανεργία, ενώ παράλληλα καταργείται το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων για το ωράριο.

Στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνει ο ΣΥΝ, στις οποίες μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται:

• Η προστασία και ενίσχυση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης

• Η εφαρμογή του 35ωρου-7ωρου-πενθήμερου χωρίς μείωση των αποδοχών με προοπτική το 30ωρο

• Ο δραστικός περιορισμός των υπερωριών, η διατήρηση της ισχύουσας αποζημίωσης για υπερωριακή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και η αύξηση και εξομοίωση με αυτή και της αντίστοιχης στο Δημόσιο

• Ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης των ευέλικτων μορφών σε βάρος της πλήρους και σταθερής απασχόλησης

• Ο περιορισμός των κρατικών παρεμβάσεων σε θέματα μισθολογικής πολιτικής

• Η θέσπιση επιδόματος ανεργίας ίσο με το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη

Αντίθετος με τη διεύρυνση τού ωραρίου των εργαζομένων είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο τής Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζητεί να μην καταστρατηγηθεί το ωράριο από τους εργοδότες.