Πολιτική
Τρίτη, 12 Απριλίου 2016 13:07

Βολές Όλγας Γεροβασίλη κατά ΔΝΤ

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας παραλληλα αιχμές κατά του ΔΝΤ.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφήνοντας παραλληλα αιχμές κατά του ΔΝΤ.

«Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει πλήρεις προτάσεις που καλύπτουν τους στόχους της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, και τα οποία όπως είπε, «αφορούσαν εσκεμμένη μεθόδευση κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά στελεχών του ΔΝΤ». «Υπενθυμίζουμε ότι η Διευθύντρια του Ταμείου χαρακτήρισε τα σενάρια αυτά 'ανοησίες' και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «μέχρι στιγμής, αυτή η πρόθεση δεν επαληθεύεται, από την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις».

Η κ. Γεροβασίλη αναγνώρισε πάντως ότι «η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη».

Τόνισε παράλληλα ότι «οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ευρώπη λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος» και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία.

Σύμφωνα με την κυβερνητικη εκπρόσωπο, «η διαδρομή που μένει για να κλείσουμε είναι πολύ μικρή» και ήδη έχουν κερδηθεί από την κυβέρνηση σημαντικά σημεία που σχετίζονται με τις «κόκκινες» γραμμές της και για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα και ζητήματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι «θέλουμε μια συμφωνία έγκαιρη» που θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών και εξηγώντας γιατί δεν ολοκληρώθηκε χτες η διαπραγμάτευση, είπε ότι δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκλίσεις μέχρι τέλους, όμως αυτό που έχουμε από χτες το βράδυ είναι ότι οι συγκλίσεις είναι πολλές, ότι είμαστε κοντά στο τέλος και πως δεν υπάρχει κάτι που χαλάει τον αρχικό σχεδιασμό. Υπογράμμισε ότι ωστόσο έχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές, και είναι έτσι, ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και μένει να διαπραγματευτούμε τις επόμενες μέρες μέχρι και τις 22 Απριλίου που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.

Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η συμφωνία του Ιουλίου προβλέπει ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, το οποίο η κυβέρνηση δεν θεωρεί βιώσιμο. Επισήμανε πως το γεγονός ότι έχει καταγραφεί στη συμφωνία ότι μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, αποτελεί παραδοχή από όλα τα μέρη ότι αυτή τη συζήτηση πρέπει να γίνει. Ανέφερε ότι στα περισσότερα ζητήματα οι συγκλίσεις με τους Ευρωπαίους έχουν προχωρήσει πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των θεμάτων της αξιολόγησης και πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στέκονται σαφώς υπέρ της γρήγορης και έγκαιρης αξιολόγηση και πως αυτή αφορά και την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν η αναφορά της για το ΔΝΤ στην εισηγητική της τοποθέτηση υπονοούσε ότι το Ταμείο κωλυσιεργεί, είπε πως το ΔΝΤ δεν μας έχει αποδείξει μέχρι αυτή τη στιγμή ότι είναι υποβοηθητικό στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, και πως τα υπόλοιπα μένει να τα δούμε στο επόμενο διάστημα.

Σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι εγγυήσεις σε μια διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν, αλλιώς θα είχαμε να κάνουμε με μια εξαρχής συμφωνία, όπως έχουμε δει να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει τη μάχη με τον εαυτό της και όσον αφορά στην οικονομική κρίση και την προσφυγική, με αντιμαχόμενες απόψεις και δυνάμεις εντός της ΕΕ. Σημείωσε ότι είναι στόχος της κυβέρνησης να συμβάλει στην αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ, των αντιλήψεων που αφορούν στα ζητήματα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή στη λιτότητα, αλλά και στο προσφυγικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χθεσινή επίσκεψη του Πορτογάλου πρωθυπουργού ήταν σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση, παρότι, όπως σχολίασε σκωπτικά, δεν αποτέλεσε «είδηση» για τα περισσότερα Μέσα εντός της χώρας.