Τρεις ημέρες (15-17 Απριλίου) πολιτικών διαβουλεύσεων στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και ένα καθοριστικό τετραήμερο τεχνικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα (18-21 Απριλίου) έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα staff level agreement πριν το Eurogroup στις 22 του μήνα στην Ολλανδία.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Τρεις ημέρες (από τις 15 έως τις 17 Απριλίου) πολιτικών διαβουλεύσεων στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και ένα καθοριστικό τετραήμερο τεχνικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα (18-21 Απριλίου) έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσει με τους θεσμούς σε ένα staff level agreement πριν το Eurogroup στις 22 του μήνα στην Ολλανδία.
Στο μεσοδιάστημα και για την ακρίβεια αύριο Τετάρτη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη Βουλή αφού θα συζητηθεί η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη χορήγηση των δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.
Με τους δανειστές μια πρώτη προσέγγιση στα μεγάλα θέματα (ασφαλιστικό-φορολογικό-δημοσιονομικό) έχει επιτευχθεί, ωστόσο στα επιμέρους οι διαφορές είναι πολλές και σχεδόν για όλα τα θέματα. Η εντολή που είχαν χθες οι υπουργοί από το Μαξίμου ήταν να επιδιώξουν τη συμφωνία κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατό σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει εμπλοκή.
Ο επικεφαλής των Ελλήνων διαπραγματευτών και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος από το Hilton τις πρώτες πρωινές ώρες ήταν σαφής: «Μετά από συζητήσεις πάμε σε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουμε μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία με το Eurogroup στις 22/4. Θα καταλήξουμε στο λίγο πριν Eurogroup».
Ο φόβος του Μαξίμου, που ανέβασε τους τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα έναντι του Ταμείου, είναι μια συμφωνία κάτω από τραπέζι του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους. Μια «υποχώρηση» του ΔΝΤ στο θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους μπορεί να σημαίνει από πλευράς Ευρωπαίων και την υιοθέτηση μέρους των σκληρών απαιτήσεων του Ταμείου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Η λεκτική υπαναχώρηση της κ. Λαγκάρντ η οποία αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο μίλησε για «επιμήκυνση ή τη μείωση των επιτοκίων» και όχι για κούρεμα ενισχύει τους φόβους αυτούς. Όλα τα παραπάνω αναμένει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο.
Παράταση των διαπραγματεύσεων και πέραν του Απριλίου αποκλείεται. Ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ έχει πει στο παρελθόν πως «αν οι διαπραγματεύσεις πάνε Μάιο και Ιούνιο καήκαμε». Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες στη διάρκεια της κοινής του συνάντησης με τον Πορτογάλο ομόλογό του έστειλε το μήνυμα ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα τη δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων.
Η αναφορά του κ. Τσίπρα αφορούσε στην απόρριψη από τους θεσμούς της κυβερνητικής πρότασης για την την κάλυψη των ελλείμματος του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου ΕΤΕΑ, ύψους τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, μέσω μιας δέσμης μέτρων που περιλαμβάνει μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών και αξιοποίηση μέρους της περιουσίας και έδειξε φυσικά ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση παραμένει το μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης.