Πολιτιστικά
Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016 11:45

Ακύλλας Καραζήσης: «…Είναι σαν ένας μονόλογος, ο οποίος δεν σταματάει ποτέ…»

Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί τον «Θεατροποιό» τού παράδοξου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, ένα πικρό σχόλιο πάνω στο ίδιο το θέατρο, την ιλαροτραγική του διάσταση και τη ματαιότητά του, που παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί τον «Θεατροποιό» τού παράδοξου Αυστριακού συγγραφέα Τόμας Μπέρνχαρντ, ένα πικρό σχόλιο πάνω στο ίδιο το θέατρο, την ιλαροτραγική του διάσταση και τη ματαιότητά του, που παρουσιάζεται στο θέατρο Πόρτα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 9.15 το βράδυ, και μας μιλά για τον συγγραφέα, για την παράσταση και για τους συνεργάτες του.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον συγγραφέα.

Ο Τόμας Μπέρνχαρντ είναι ένας συγγραφέας μονόχνοτος. Είναι σαν να γράφει πάντα το ίδιο θέμα. Το θέμα του είναι, κατά κάποιον τρόπο, ο άνθρωπος, το άτομο, ένα άτομο εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Είναι σαν ένας μονόλογος, ο οποίος δεν σταματάει ποτέ, ο οποίος κάνει μια συνεχή διάγνωση του κόσμου, την οποία αμφισβητεί συνεχώς. Μιλάει απόλυτα, αμφισβητώντας συνεχώς τον εαυτό του.

Ποια είναι η ιστορία αυτού του έργου του;

Στο συγκεκριμένο πολύ ενδιαφέρον έργο, μιλάει ένας άνθρωπος, όπως το λέει και ο τίτλος, που είναι ο θεατροποιός. Ένας άνθρωπος, ο οποίος γράφει έργα, σκηνοθετεί έργα, παίζει έργα. Είναι ένας μπουλουκτσής. Ένα έργο έχει γράψει κι αυτό το παίζει με έναν περιπλανώμενο θίασο, που αποτελείται μόνο από την οικογένειά του, στην επαρχία, σε πανδοχεία, σε αίθουσες συνεστιάσεων. Ο άνθρωπος αυτός είναι χαρακτηριστικός άνθρωπος για το θέατρο. Μέσα από αυτό, έχοντας γράψει ένα έργο, ας πούμε για την παγκόσμια ιστορία, μιλάει σαν το θέατρο να είναι όλος ο κόσμος. Σαν ο κόσμος όλος να είναι μια τεράστια σκηνή.

Για ποιους λόγους επιλέξατε τον Μπέρνχαρντ;

Μου αρέσει πολύ αυτός ο συγγραφέας, μου αρέσει η γλώσσα του, μου αρέσουν τα έργα του, μου αρέσει ο κόσμος του. Η σκηνοθετική μου ματιά δεν εστιάζει ποτέ πουθενά. Η σκηνοθετική μου ματιά, αν υπάρχει αυτή, γιατί δεν θεωρώ δόκιμο τον όρο, εστιάζει πάντα στη στιγμή της συνάντησης του κειμένου με τους ηθοποιούς.

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τους τρεις νέους ηθοποιούς της παράστασης.

Ο Νικήτας Αναστόπουλος, ο Άρης Μπαλής και η Δήμητρα Βλαγκοπούλου είναι παλιοί μου συνεργάτες. Η Δήμητρα και ο Άρης ήταν μαθητές μου στο Εθνικό κι έχουν παίξει και οι δύο σε παραστάσεις μου. Η Δήμητρα έχει παίξει στην “Ulrike”, στην “Πενθεσίλεια”. Ο Άρης στο “Πίστη, αγάπη, ελπίδα”. Ο Νικήτας, δε, είναι πάντα ο βοηθός του Νίκου Χατζόπουλου και βοηθός μας σε όλες τις δουλειές, που έχουμε κάνει με τον Νίκο μέχρι τώρα: τον “Νίτσε”, το “Έρωτας και ραδιουργία”. Είναι νέοι άνθρωποι, που τους αγαπάμε πολύ. Καταρχάς, είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί και εξαιρετικοί συνεργάτες. Με έναν τρόπο, ιδανικοί συνεργάτες. Κι ο Νικήτας παίζει τον ξενοδόχο, που υφίσταται όλο τον μονόλογο του Νίκου, ένα μεγάλο μέρος τους χείμαρρου που βγαίνει από το στόμα του Νίκου, και οι άλλοι δυο παίζουν τα παιδιά του, τον γιο και την κόρη του. Ο Άρης και η Δήμητρα. Ιδανικοί γι’ αυτήν τη συνεργασία. Μιλάμε, θεατρικά, την ίδια γλώσσα.

Και με τον Νίκο Χατζόπουλο;

Η συνεργασία μας με τον Νίκο είναι πάρα πολύ παλιά. Είμαστε ίδια γενιά, έχουμε ίδια βιώματα, σχεδόν ίδια πορεία στο θέατρο. Έχουμε παίξει πολύ συχνά μαζί και έχουμε σκηνοθετήσει και παίξει μαζί: τον “Νίτσε” και τον “Έρωτα και ραδιουργία”. Είναι η πολλοστή μας συνεργασία, έτσι κι αλλιώς. Είναι ένας άνθρωπος πολύ ιδιαίτερος, ένας εξαιρετικός ηθοποιός και, για μένα, είναι ένας άνθρωπος, που έχει ιδιαίτερη σημασία προσωπική, και χαίρομαι πάρα πολύ που δουλεύουμε μαζί. Που είναι η συνέχεια μιας μακρόχρονης φιλίας, και θεατρικής και προσωπικής. Είναι ιδανικός για μένα και είναι ιδανικός για τον ρόλο του Θεατροποιού.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης, σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης, σκηνικά - κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας, φωτογραφίες:  Ελεονόρα Λύτρα. Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Νικήτας Αναστόπουλος, Άρης Μπαλής, Δήμητρα Βλαγκοπούλου.

Πληροφορίες

Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59 - Αθήνα, τηλ.: 210 7711333. Διάρκεια παράστασης: 130 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - AMEA - άνω των 65 - πολυτέκνων: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.