Πολιτική
Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2005 17:15

Π. Παναγιωτόπουλος: «Δεν εισάγουμε πουθενά διευθυντικό δικαίωμα»

Για έξαρση της παραπληροφόρησης και για προσπάθεια ορισμένων ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσουν κλίμα σύγχυσης και ανησυχίας στην κοινή γνώμη, έκανε λόγο ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις.

«Χωρίς να υπερβάλλει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «μέσα στο καλοκαίρι έχουμε βαριά νέφωση και βαρομετρικό χαμηλό από ανακρίβειες και σκόπιμη παραπληροφόρηση».

«Ούτε 12ωρο υπάρχει, ούτε διευθυντικό δικαίωμα καθιερώνεται, ούτε καταργήθηκαν κεκτημένα δικαιώματα», τόνισε ο κ. υπουργός, επισημαίνοντας: «προσπαθούν τώρα με κάθε τρόπο, με ψεύδη και ανακρίβειες, να προκαλέσουν σύγχυση. Προσπαθούν και νομίζω ότι είναι αυτή η προσπάθεια, πλέον κραυγαλέα στην κυριολεξία να κάνουν το άσπρο - μαύρο. Περί αυτού πρόκειται»

«Δεν εισάγουμε πουθενά διευθυντικό δικαίωμα, ούτε έμμεσο, ούτε άμεσο, ούτε απροκάλυπτο ούτε και καλυμμένο. Να σταματήσει η παραπληροφόρηση, να σταματήσει η συνειδητή προσπάθεια από ορισμένα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ δημιουργίας σύγχυσης στην κοινή γνώμη, να σταματήσει η εμπορία του φόβου, της ανησυχίας, η προσπάθεια δημιουργίας πλαστών εντυπώσεων», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συνέχισε λέγοντας: «Δεν εισάγουμε διευθυντικό δικαίωμα ως θεσμό, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν εμποδίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες για χρονικό διάστημα μέχρι 4 μήνες, αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν εισάγουμε διευθυντικό δικαίωμα, γιατί ουδέποτε το πιστέψαμε, δεν το πιστεύουμε και δεν πρόκειται να το υιοθετήσουμε. Επαναλαμβάνω, ούτε το πιστέψαμε το διευθυντικό δικαίωμα, ούτε πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη και να αποδώσει στην ελληνική οικονομία».

Όσον αφορά την προσθήκη στο ν/σ η οποία έγινε χθες, ο υπουργός σημείωσε ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε από την επισήμανση που έκανε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο συνάδελφος Βουλευτής του Υπόλοιπου Αττικής, ο κ. Θανάσης Μπούρας, που επεσήμανε το κενό το οποίο υπάρχει για την περίπτωση που μικρομεσαίας επιχείρησης στην οποία ο αριθμός των εργαζομένων είναι κάτω από 21.

«Εμείς μιλάμε για κοινό αίτημα του εργοδότη και του συνόλου των εργαζομένων, αν θέλουν και το κάνουν», επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Αν δεν θέλουν, το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρηση, δεν γίνεται. Μιλάμε για κοινό αίτημα. Και ένας να μην θέλει, δεν προχωρεί αυτή η διαδικασία. Δεν υπάρχει κανένα διευθυντικό δικαίωμα», πρόσθεσε, δηλώνοντας παράλληλα ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις.

Aπαντώντας στον κ. Παναγιωτόπουλο, η Η συντονίστρια του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου,έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Καλούμε τον υπουργό Απασχόλησης, αντί να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ, να αναρωτηθεί, γιατί τα μέτρα του δημιουργούν φόβο, ανασφάλεια και αβεβαιότητα στον εργαζόμενο. Οι πρακτικές του μας γυρίζουν πίσω, σε καταδικασμένες εποχές, στις οποίες εδιώκετο όποιος δεν συμμορφωνόταν "προς τας υποδείξεις"».