Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί ελάφρυνση του χρέους, την οποία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν δέχεται η Ευρωζώνη, η οποία δεν συζητεί καν την αποχώρηση του ΔΝΤ. Ο Γιώργος Σταθάκης αναγνωρίζει σε γερμανικό έδαφος ότι το χρέος έως το 2022 είναι βιώσιμο, μια θέση που υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μάχεται όπως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, γράφει ο Βασίλης Κωστούλας.
Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί ελάφρυνση του χρέους, την οποία επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν δέχεται η Ευρωζώνη, η οποία δεν συζητεί καν την αποχώρηση του ΔΝΤ.
Ο Γιώργος Σταθάκης αναγνωρίζει σε γερμανικό έδαφος ότι το χρέος έως το 2022 είναι βιώσιμο, μια θέση που υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και μάχεται όπως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα επέλεξε τη ρήξη με τους χρηματοδότες της, τον εκτροχιασμό του προγράμματος και τη σύναψη νέου δανείου και μέτρων, όχι το 2010 ή το 2012 αλλά το 2014, την ώρα που η χώρα «βρισκόταν σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο».
Ο Αλέξης Τσίπρας πυροδοτεί το κλίμα με τους πιστωτές και διαλύει την όποια εμπιστοσύνη είχε απομείνει μέσω της διαρροής των Wikileaks για θέσεις που ήταν ήδη γνωστές και ανέκυψαν με τρόπο που γεννά ερωτήματα, κι ας είναι η Ελλάδα εκείνη που θα «καεί», κατά τη ρήση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, Ελληνες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων επιχείρησαν να καλλιεργήσουν κλίμα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας από το βήμα συνεδρίου του Economist και του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, στο Βερολίνο.
Υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης διασκέδασαν τις εντυπώσεις γύρω από τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και επιστράτευσαν τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της χώρας, που ως συνήθως εξαντλούνται στη «στρατηγική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων» και στο «εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο».
Επενδύσεις όμως θα έρθουν «μόνο όταν οι επενδυτές θα έχουν εμπιστοσύνη» στην Ελλάδα, απάντησε η γερμανική πλευρά. «Αξιόπιστο δημοσιονομικό και νομικό σύστημα, αποτελεσματική διοίκηση, θετικές συνθήκες χρηματοδότησης» οφείλουν να διέπουν το ελληνικό σύστημα, το οποίο θα πρέπει επιπλέον να κινητοποιηθεί για την ανάσχεση του brain drain: «κάθε τεχνικό πανεπιστήμιο στη Γερμανία διαθέτει έναν accelerator για startups».
Ευφυολογήματα της ελληνικής πλευράς, όπως «η κρίση γεννά κροίσους» και «η αβεβαιότητα δημιουργεί ευκαιρίες» ηχούσαν χαριτωμένα, αλλά αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων.
Με αυτά και με αυτά, ο Economist υπογράμμισε ότι διατηρεί την εκτίμηση για 60% πιθανότητες Grexit έως το 2020.
Η αρχή της αβεβαιότητας, όπως την εισήγαγε ο Γερμανός φυσικός Χάιζενμπεργκ κυριαρχεί στην περίπτωση της Ελλάδας, υπονομεύοντας καταλυτικά την προοπτική ανάκαμψης.