Ενημερωτικό φυλλάδιο θα αρχίσει να διανέμει το υπουργείο Ναυτιλίας από τη Δευτέρα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, αρνούμενοι να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.
Ενημερωτικό φυλλάδιο θα αρχίσει να διανέμει το υπουργείο Ναυτιλίας από τη Δευτέρα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, αρνούμενοι να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.
Το φυλλάδιο είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες (αραβικά, φαρσί, ελληνικά και αγγλικά) και έχει τίτλο «Βοηθήστε μας για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε».
Μεταξύ άλλων, καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να κλείσουν τα αυτιά τους στους διακινητές που τους τάζουν ότι θα τους πάνε στην Ευρώπη, καθώς, όπως τονίζεται, τα σύνορα είναι παντού κλειστά και δεν υπάρχει ελπίδα να ανοίξουν άμεσα.
Προστίθεται ότι η μόνη δυνατότητα να φτάσουν οι περισσότεροι σε λίγους μήνες σε κάποια χώρα της Ευρώπης είναι η ενεργοποίηση της επίσημης - νόμιμης διαδικασίας, κάτι που για να γίνει πρέπει να εγγραφούν στους επίσημους καταλόγους ασύλου και μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.
Αυτό, όπως επισημαίνεται, μπορεί να γίνει μόνο στα κέντρα φιλοξενίας και προσωρινής διαμονής σε όλη την Ελλάδα και όχι στην Ειδομένη και στον Πειραιά.
«Μη χάνεται το κουράγιο σας, είμαστε μαζί σας, σας αγαπάμε και στην Ευρώπη υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που σας αγαπούν και όλοι θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος η βία η φτώχεια και η αδικία» προστίθεται.
Στο φυλλάδιο σημειώνεται ακόμη «η περίοδος φιλοξενίας σας στο λιμάνι του Πειραιά γράφει ήδη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Πειραιά και των κατοίκων του», τονίζεται όμως ότι δεν είναι κέντρο υποδοχής.«Δεν μπορεί άλλο να σας φιλοξενήσει και εσείς δεν κερδίζετε τίποτα μένοντας εδώ» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ προστίθεται ότι από δω και πέρα το λιμάνι θα έχει πολύ μεγάλη κίνηση αυτοκινήτων, φορτηγών και επιβατών. «Δεν γίνεται να μείνετε άλλο εδώ. Το λιμάνι σε λίγες μέρες θα αδειάσει» τονίζεται, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες καλούνται να συνεργαστούν με το Λιμενικό ώστε να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής.
Αναφέρεται επίσης ότι μερικά από τα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι ακόμη πολύ καλά οργανωμένα και «δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη όπως θέλουμε», όμως τονίζεται ότι «είναι σίγουρα καλύτερα από την Ειδομένη και σε λίγο καιρό θα είναι καλύτερα από τον Πειραιά».
Δίνεται παράλληλα η διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για κέντρα κράτησης «ούτε είναι αλήθεια ότι θα σας φυλάει ο στρατός».
Αντιθέτως, «είναι κέντρα φιλοξενίας και παραμονής μέχρι να έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα».