Πολιτική
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 11:57

Mυτιλήνη: Ανασκαφές στην Πέργαμο, SOS εκπέμπουν οι αρχαιολόγοι

Περισσότεροι από 100 εθελοντές, σκάβουν νυχθημερόν 18 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της γνωστής μεγάλης Ελληνιστικής πόλης της Περγάμου, για να σώσουν ότι μπορούν από τους Αλλιανούς.

Μια μοναδική αρχαία πόλη, που τον ερχόμενο Νοέμβριο θα βρίσκεται κάτω από 17 μέτρα νερού. Μαζί με την πόλη και ο πυρήνας της, το μοναδικό υδροθεραπευτικό κέντρο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων, θα χαθούν για πάντα, μια και τα νερά του ποταμού, παγιδευμένα στην κοιλάδα από το φράγμα, που ολοκληρώνεται, θα θάψουν την αρχαία πολιτεία για πάντα.

Στην προοπτική λοιπόν της εξαφάνισης των Αλλιανών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θράκης και επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών Αχμέτ Γιαράς, εκπέμπει ένα ύστατο SOS σε κάθε κατεύθυνση. «Οι Αλλιανοί, λέει ο κ. Γιαράς, είναι ένα από τα ανέγγιχτα οικιστικά σύνολα στην περιοχή. Το φράγμα στην περιοχή του Γιόρτανλι θα θάψει για πάντα το σύνολο αυτό πριν καν προλάβουμε να το ανασκάψουμε και να το μελετήσουμε».

Οι Αλλιανοί σύμφωνα με τα όσα έχουν ως τα τώρα αποκαλυφθεί, αποτελούσαν ένα από τα σημαντικότερα θεραπευτικά κέντρα της αρχαιότητας που αναφέρεται στην αρχαία βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στους «Ιερούς Λόγους» του Αριστείδη. Σε αυτό συνδυαζόταν οι πιο σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της αρχαιότητας.

Θεραπεία με τη χρήση ιαματικών νερών που αναβλύζουν ακόμα αλλά και συμβατικές μέθοδες όπως οι χειρουργικές και τούτο δεδομένου του ότι αποκαλύφθηκαν δεκάδες χειρουργικά και άλλα ιατρικά εργαλεία. Μαζί με αυτά δημόσια κτίρια με προφανή ιατρική χρήση, νυμφαία, ψηφιδωτά εκπληκτικής τέχνης αλλά και σημαντικά κινητά αρχαιολογικά ευρήματα, αγάλματα νυμφών και του Ασκληπιού έρχονται ακόμα και σήμερα καθημερινά στο φως.

Ενώ σημαντικά βυζαντινά μνημεία όπως βασιλικές και νεκροπόλεις που ανασκάπτονται πρόχειρα αποδεικνύουν ότι η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί έγκλημα κατά της παγκόσμιας ιστορίας που ως τέτοιο πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί. «Απαιτείται λέει ο κ. Γιαράς αν μη τι άλλο να δοθεί πίστωση χρόνου και κονδύλια για την αβίαστη ολοκλήρωση της ανασκαφής. Ως το Νοέμβριο δεν μπορούμε να ανασκάψουμε όλο το χώρο ακόμα και αν όλοι ανασκάπτουμε με μπουλντόζες».

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων