Έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του θανόντος πατέρα του, Ίαν, με εταιρεία offshore, στα Panama Papers.
Έντονες πιέσεις να δώσει εξηγήσεις δέχεται ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής του θανόντος πατέρα του, Ίαν, με εταιρεία offshore, στα Panama Papers.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού και αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος τόνισε ότι ο ίδιος, η σύζυγος και τα παιδιά του δεν έχουν ούτε θα έχουν στο μέλλον κανέναν προσπορισμό εσόδων από υπεράκτιο ταμείο ή εταιρεία.
Ο Ίαν Κάμερον φιγουράρει ανάμεσα στους χιλιάδες ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του πλανήτη οι οποίοι είχαν ζητήσει νομική συμβουλή από την παναμαϊκή εταιρεία νομικών συμβουλών Mossack Fonseca για να δημιουργήσουν υπεράκτιες εταιρείες, μέσω των οποίων απέκρυπταν μέρος του πλούτου τους, γλιτώνοντάς τον ταυτόχρονα από τη φορολόγηση.
Η αρχική απάντηση του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας για το κατά πόσον μέρος της προσωπικής του περιουσίας είναι τοποθετημένο σε offshore, ότι δηλαδή πρόκειται για «ιδιωτικό ζήτημα», δεν έπεισε και στη συνέχεια ο κ. Κάμερον έδωσε διευκρινίσεις ότι δεν διαθέται μετοχές σε υπεράκτιες εταιρείες ή ταμεία.
Το ζήτημα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου.
Πολιτικές αναταράξεις
Ο κ. Κάμερον παρουσιάζει τον εαυτό του ως μεγάλο υποστηρικτή της μάχης κατά της φοροδιαφυγής, ειδικά σε εδάφη που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι και οι Νήσοι Κέιμαν, ωστόσο το αντοπολιτευόμενο, κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα θεωρεί τις αποκαλύψεις των Panama Papers ως απόδειξη της αποτυχία της κεντροδεξιάς, μονοκομματικής κυβέρνησης των Συντηρητικών.
Η πίεση στον κ. Κάμερον έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς παραίτηση υπουργού του, οπισθοχώρηση σε μέρος των σχεδίων περικοπών για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και ο διχασμός της βρετανικής Κεντροδεξιάς στο θέμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη του Η.Β. στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνθέτουν ένα περίπλοκο σκηνικό για την κυβερνώσα παράταξη.
Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Κάμερον, Τζορτζ Όζμπορν, απάντησε πάντως ότι «η κυβέρνηση των Συντηρητικών έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε κυβέρνηση των Εργατικών ή άλλων κομμάτων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του δημόσιου ταμείου, κάτι που αποτελεί χρέος απέναντι στον λαό της χώρας».
naftemporiki.gr