Πολιτική
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2005 19:49

Δυσφορία ΕΝΑΕ για μείωση αρμοδιοτήτων και παρακράτηση πόρων

Τη δυσφορία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) για τη μείωση των αρμοδιοτήτων της και την παρακράτηση πόρων που δικαιούται, από την κυβέρνηση, εξέφρασε η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΝΑΕ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρακρατά σημαντικούς πόρους, ύψους 25 εκ. ευρώ, χωρίς να τους αποδίδει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και για αφαίρεση αρμοδιοτήτων μέσα από κάθε νομοσχέδιο που προωθεί.

«Η κυβέρνηση αυτή φαίνεται ότι ξεχνά πάρα πολύ γρήγορα», σημείωσε η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι «ένα μόλις μήνα αφού ψήφισε τον νόμο για τα οικονομικά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, έρχεται με αυθαίρετες αποφάσεις και κρατά σημαντικό μέρος αυτών των πόρων χωρίς να τους αποδίδει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις».

Το άλλο «θέμα που μας απασχολεί και γι' αυτό ζητήσαμε και όλες αυτές τις συναντήσεις, είναι η διαρκής αφαίρεση αρμοδιοτήτων», ανέφερε η κ. Γεννηματά. «Έλεγε η κυβέρνηση σε όλες τις εξαγγελίες ότι θα ενισχύσει την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ότι θα αποδώσει πίσω όλες τις αρμοδιότητες που αφαιρέθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, σε εμάς, αντί γι' αυτό αυτό που ζούμε καθημερινά είναι ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο της κυβέρνησης που να μην καταργεί και μια αρμοδιότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης», επισημανε η υπερνομάρχης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά : «Εχει γίνει σύστημα σχεδόν καθημερινό και ρωτάμε τον πρωθυπουργό από τον οποίο έχουμε ζητήσει συνάντηση που εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο, μήπως τελικά οι οδηγίες του προς τους υπουργούς του δεν ήταν αρκετά σαφείς ως προς την ενίσχυση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, μήπως θα πρέπει να τις ξεκαθαρίσει και να τις επαναλάβει, αναμένουμε την συνάντηση μαζί του».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και η κατανομή των πόρων είναι θέμα δημοκρατίας.