«Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς, που έχουν εδραιωθεί στο βάθος της ιστορίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
«Οι λαοί της Ελλάδας και της Ρωσίας συνδέονται με σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς, που έχουν εδραιωθεί στο βάθος της ιστορίας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, που βρίσκεται στη Μόσχα για τις εκδηλώσεις του «Έτους 2016, Ελλάδα και Ρωσία», αναφέρθηκε στους τομείς με σημαντικές προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών και σημείωσε τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τις δύο επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία το περασμένο έτος, ενώ αναφέρθηκε και στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Ελλάδα.
Αναφερόμενη στον ρωσικό τουρισμό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο ασφαλή και φιλικό προορισμό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και διακρίνεται για τη φιλοξενία της.
«Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να δούμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, με την οποία συνδέονται με κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και όπου αναπτύσσονται πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι τα μηνύματα ως προς το ενδιαφέρον Ρώσων πολιτών να επισκεφθούν την Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά.
Ειδικά για τον τομέα των διμερών εμπορικών συναλλαγών, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι θα πρέπει να αυξηθεί και να διαφοροποιηθεί το φάσμα των εκατέρωθεν εξαγομένων προϊόντων μέσω συνεργειών με συλλογικούς φορείς, όπως επιμελητήρια και ενώσεις, καθώς και ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. «Καλούμε τους Ρώσους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς οικονομίας και ιδιαίτερα σε εκείνους των εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις υποδομές και τα ακίνητα. Πρωτοβουλίες όπως, επιχειρηματικές αποστολές, προωθητικές ενέργειες, εβδομάδες προβολής προϊόντων κ.ά. ενεργούν υποστηρικτικά στον τομέα αυτό. Εννοείται πως και οι εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους 2016 μπορούν να δώσουν περαιτέρω ώθηση και στις εμπορικές μας σχέσεις» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ερωτηθείσα για τον προγραμματισμό υπογραφής συγκεκριμένων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί διάφορες επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών και πρόσθεσε ότι η σύναψη συμφωνιών με τη Ρωσική Ομοσπονδία, εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής ορισμένων συμφωνιών, όπως η νέα Συμφωνία Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, αλλά και το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε και για την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, τον προσεχή Ιούνιο. «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, σε όλα τα επίπεδα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την επανέναρξη σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Μαρτίου του 2016, στο οποίο συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. Η Ελλάδα ανήκει στα κράτη που επιθυμούν τη διατήρηση των πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία», είπε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει εκφράσει επανειλημμένως τις επιφυλάξεις της και το σκεπτικισμό της για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και υποστηρίζει μία μετριοπαθή και ισορροπημένη στάση.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι τα ρωσικά αντίμετρα είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η γεωργία, η οποία χρειάζεται να υποστηριχθεί. «Ο τουρισμός επηρεάστηκε, επίσης, τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μπορούμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας σ' αυτό τον τομέα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε πως το εμπάργκο σε αγροτικά έπληξε παραδοσιακά εξαγόμενα προϊόντα στη ρωσική αγορά, που ανέρχονται σχεδόν στο ένα τρίτο του συνόλου των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία το έτος 2013.
Για την προσφυγική κρίση η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας χώρας, και πρέπει να αντιμετωπισθεί συλλογικά και οργανωμένα από την Ευρώπη και ευρύτερα τη διεθνή κοινότητα, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.