Πολιτική
Δευτέρα, 04 Απριλίου 2016 08:14

Πολλοί μας έρχονται και λίγοι θα φύγουν

Με τεράστιες δυσκολίες και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αρχίζει σήμερα η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία αφού οι ροές προς τα ελληνικά νησιά καταγράφουν αυξητική τάση, ενώ η γείτονα χώρα δείχνει απροετοίμαστη για να παραλάβει και να καταγράψει όσους επιστραφούν στο έδαφός της.

Από την έντυπη έκδοση 

Με τεράστιες δυσκολίες και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες αρχίζει σήμερα η εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία αφού οι ροές προς τα ελληνικά νησιά καταγράφουν αυξητική τάση, ενώ η γείτονα χώρα δείχνει απροετοίμαστη για να παραλάβει και να καταγράψει όσους επιστραφούν στο έδαφός της.

Την ίδια ώρα η κατάσταση στους καταυλισμούς παραμένει τεταμένη, με την κυβέρνηση να παραδέχεται ότι ανησυχεί για κρούσματα βίας από τους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι αρνούνται να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Ελάχιστες ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία για τις μετεγκαταστάσεις και επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία οι ροές μεταναστών και προσφύγων καταγράφουν εκ νέου αύξηση προκαλώντας προβληματισμό στην Αθήνα για τις προοπτικές της όλης διαδικασίας.

Από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι χθες αποβιβάσθηκαν 888 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, ενώ στη Χίο έφτασαν 463 άνθρωποι το ίδιο διάστημα.

Λιγότερες αφίξεις καταγράφηκαν στη Σάμο όπου την ίδια περίοδο αποβιβάσθηκαν μόλις 31 μετανάστες και πρόσφυγες.

Η συνεχής ροή μεταναστών και προσφύγων έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό περιορισμό στα τρία νησιά χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μετά τις 20 Μαρτίου και θα πρέπει να μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία σύμφωνα με όσα προβλέπει τη συμφωνία.

Στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονται 3.340 άνθρωποι και στη Σάμο 249, ενώ στο hot spot της Χίου θα έπρεπε να βρίσκονται 2.045.

Ωστόσο, η έκρηξη βίας που εκδηλώθηκε την Παρασκευή είχε ως αποτέλεσμα να διαφύγουν 800 άτομα που κινήθηκαν προς το λιμάνι της Χίου.

Στο hot spot βρίσκονται υπό περιφρούρηση από μεγάλη αστυνομική δύναμη περίπου 1.500 άνθρωποι. Αλλοι 300 παραμένουν στο λιμάνι της Χίου και τέλος περίπου 300 έχουν μετακινηθεί και διαμένουν στον ανοικτό καταυλισμό του Δήμου στη Σούδα, στην πόλη της Χίου.

Η Τουρκία

Ερωτήματα προκύπτουν όμως και για την ετοιμότητα της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία, αφού οι τουρκικές αρχές σπεύδουν τώρα να ετοιμάσουν κέντρα καταγραφής για τους πρόσφυγες οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν από την Ελλάδα.

Οι τουρκικές αρχές αναμένουν την επιστροφή προσφύγων, ωστόσο οι λεπτομέρειες είναι ελάχιστες για τους ακριβείς όρους που διέπουν την επιστροφή τους.

Περίπου 750 μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από το νησί της Λέσβου για το τουρκικό λιμάνι στο Δικελί, κάποια στιγμή μέχρι την Τετάρτη με δύο τουρκικά πλοία που τελούν υπό τη διοίκηση της Frontex.

Τοπικοί αξιωματούχοι στο Δικελί, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο, δήλωσαν ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες που μεταφέρονται από την Ελλάδα.

Ωστόσο, εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Παρασκευή έδειχναν ένα άδειο οικόπεδο στη θέση όπου θα βρίσκεται το κέντρο υποδοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Milliyet», μέχρι να ετοιμαστεί το κέντρο αυτό οι πρώτοι μετανάστες μπορούν να φιλοξενηθούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης.

«Αναμένουμε κρούσματα βίας»

Την ανησυχία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο να υπάρξουν ξεσπάσματα βίας από απελπισμένους πρόσφυγες απεκάλυψε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες» δήλωσε στον βρετανικό «Observer» ο κ. Κυρίτσης.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν με ήπιο τρόπο και αποφασιστικότητα τις όποιες συμπεριφορές των ταλαιπωρημένων προσφύγων.

«Η απόγνωση και η ματαίωση των προσδοκιών αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων καμιά φορά οδηγεί και σε τέτοιες συμπεριφορές τις οποίες αντιμετωπίζουμε με ήπιο τρόπο, αλλά και αποφασιστικότητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κυρίτσης.  

Αυστρία: Στρατός στα σύνορα με Ιταλία

Ενοπλες δυνάμεις θα αναπτύξει η Αυστρία στα σύνορα με την Ιταλία για να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στην επικράτειά της.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ίδιος ο αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει στρατιώτες στο πέρασμα Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των μεταναστών που θα προσπαθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη.

Πειραιάς: Δεν έφυγε ούτε ένας

Στον Πειραιά οι πρόσφυγες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ αρνούνται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι παρότι χθες έφθασαν στο λιμάνι τρία λεωφορεία, κανένας δεν θέλησε να επιβιβαστεί σ’ αυτά για να μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα. O συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στον Πειραιά ανέρχεται στα 4.629 άτομα.

Ειδομένη: Απελπισία

Απελπιστική είναι όμως και η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης, όπως κατήγγειλε ύστερα από επίσκεψή της και η Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, η γυναίκα- σύμβολο που δραπέτευσε από τον ISIS.

Η 21χρονη, κουρδικής καταγωγής, είχε πέσει τον Αύγουστο του 2014 θύμα απαγωγής από τον ISIS έως ότου κατάφερε να δραπετεύσει και να φτάσει στη Γερμανία.

Χθες συνομίλησε με συμπατριώτες της στην Ειδομένη και άλλους πρόσφυγες και συναντήθηκε με εκπροσώπους ΜΚΟ, ενώ είχε και επαφές με πρόσφυγες που έχουν αποκλείσει από προχθές την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο Πολύκαστρο.

Σε δηλώσεις της η νεαρή Γεζίντι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά και είπε πως αυτό που συμβαίνει αποτελεί «ανθρωπιστική κρίση».