Κόσμος
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2005 21:13

Βρετανική προεδρία: Σήμερα η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, σήμερα Παρασκευή, διατύπωσε η βρετανική προεδρία.

«Υπό το φως των πρόσφατων επαφών με την τουρκική κυβέρνηση, το πρωτόκολλο επέκτασης της συμφωνίας της Ακγυρας θα υπογραφεί στις Βρυξέλλες μόλις θα μπορέσουν να γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις με την τουρκική πλευρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της βρετανικής προεδρίας.

Σε ερώτηση για το πότε θα υπογραφεί το πρωτόκολλο, εκπρόσωπος της προεδρίας δήλωσε: «Έχουμε υπογράψει και αναμένουμε την τουρκική πλευρά να υπογράψει αυτό το βράδυ».

Ο βρετανός πρέσβης στην Ε.Ε., Τζον Γκραντ, υπέγραψε το κείμενο εκ μέρους των «25» και το έστειλε στον τούρκο ομόλογό του, Ογκούζ Ντεμιράλπ, ο οποίος θα το υπογράψει και στη συνέχεια θα το επιστρέψει.

Από διπλωματικές πηγές έγινε γνωστό ότι η Τουρκία θα συνοδεύσει την υπογραφή της τελωνειακής ένωσης με μια διακήρυξη στην οποία θα υπογραμμίζεται σαφώς ότι με την υπογραφή αυτή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.