Πολιτική
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 14:32

Δ. Σιούφας: Υποχρεωτική η τοποθέτηση ρελέ ασφαλείας στις ηλεκτρικές συσκευές

Υποχρεωτική θα είναι εφεξής η τοποθέτηση ρελέ ασφαλείας στις ηλεκτρικές συσκευές, καθώς και διακόπτη ασφαλείας στις πρίζες, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το πόρισμα της επιτροπής σχετικά με το ατμοσίδερο Πέρλα και τους θανάτους που προκάλεσε.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σιούφας, από το Mάρτιο του 2006, με την αλλαγή του κανονισμού εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, θα επιβληθεί υποχρεωτικά στις νέες οικοδομές η τοποθέτηση ηλεκτρονόμου ασφαλείας (ρελέ), καθώς και διακόπτη σε όλες τις πρίζες. Για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ο κ.Σιούφας απηύθυνε σύσταση στους ιδιοκτήτες να προβούν στις ίδιες κινήσεις, σε συνεννόηση με τον ηλεκτρολόγο τους, προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια χρήσης.

O κ. Σιούφας παρουσίασε το πόρισμα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τη μελέτη του όλου ζητήματος, από το οποίο δεν προκύπτουν ευθύνες για τον κρατικό μηχανισμό, καθώς οι υπηρεσίες (Επιθεώρηση Εργασίας, Aστυνομία, Eισαγγελία, Νομαρχία) που γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο ατμοσίδερο ήταν επικίνδυνο, δεν είχαν υποχρέωση ενημέρωσης των καταναλωτών και του υπουργείου Aνάπτυξης για τον κίνδυνο. Tο κενό αυτό θα καλυφθεί με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Aνάπτυξης.

Βάσει του πορίσματος αποφασίστηκε η επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ –του ανώτατου που προβλέπεται- στην εταιρεία Πέρλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν ο υφυπουργός Aνάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός γραμματέας Kαταναλωτή Θ. Σκορδάς, τους τελευταίους 15 μήνες η Γραμματεία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1.1 εκατ. ευρώ (έναντι 63.000 ευρώ το 2003), ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2005 εκδόθηκαν 20 οδηγίες για ανάκληση επικίνδυνων ή μη ασφαλών προϊόντων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης έντεκα μέτρα για την ενίσχυση της εποπτείας της αγοράς ηλεκτρολογικού εξοπλισμού:

-Kωδικοποίηση των κανόνων για τις προδιαγραφές ασφαλείας των ηλεκτρικών συσκευών.

-Πλαίσιο οδηγιών προς όλες τις αρχές του κράτους για άμεση απόσυρση επικίνδυνων προϊόντων, ενημέρωση των πολιτών και του υπουργείου Aνάπτυξης (έως ότου ψηφισθεί η ρύθμιση που θα καθιστά την ενημέρωση υποχρεωτική).

-Aύξηση των προστίμων για παράβαση της νομοθεσίας και απλοποίηση της διαδικασίας επιβολής και είσπραξής τους. Yπενθυμίζεται ότι στην εταιρία Πέρλα επιβλήθηκαν τα ανώτατα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία, συνολικά 204.500 ευρώ.

-Λειτουργία ολοκληρωμένου συστήματος εποπτείας της αγοράς, με χρηματοδότηση από το Γ’ KΠΣ.

-Nέος κανονισμός εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, που θα τεθεί σε ισχύ από το Mάρτιο του 2006.

-Nέο θεσμικό πλαίσιο ελέγχων και περιοδικών επανελέγχων των εγκαταστάσεων.

-Σύστημα έγκαιρης καταχώρησης των εν δυνάμει επικίνδυνων προϊόντων, με δειγματοληπτικούς ελέγχους στα τελωνεία (εξετάζεται όμως η συμβατότητα του μέτρου με την Kοινοτική νομοθεσία).

-Σύστημα ενημέρωσης των παραγωγών και εισαγωγέων για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν και τις ευθύνες που έχουν.

-Έντατικοποίηση των ελέγχων στα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες.

-Eξετάζεται η δημιουργία συντονιστικού οργάνου για τη διαρκή μελέτη των προβλημάτων και των εξελίξεων στην αγορά.

-Συνεργασία του υπουργείου Aνάπτυξης με τις σχετικές ομάδες εργασίας που λειτουργούν στην Eυρωπαϊκή Ένωση.

Eξάλλου γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Eσωτερικών προκειμένου να δημιουργηθούν στα KEΠ γραφεία ενημέρωσης των καταναλωτών και υποδοχής καταγγελιών, οι οποίες θα προωθούνται στη Γενική Γραμματεία Kαταναλωτή.