Κόσμος
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2005 16:21

Κομισιόν - Η τουρκική δήλωση δεν αποτελεί εμπόδιο για την έναρξη των συνομιλιών

Η δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η Αγκυρα επισύναψε κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα δέκα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε., υποστήριξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η τουρκική διακήρυξη δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας για εφαρμογή του πρωτοκόλλου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών.

«Η πρώτη μας εκτίμηση είναι ότι η διακήρυξη δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας για εφαρμογή του πρωτοκόλλου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε. Όλι Ρεν. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ρεν πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. θα επανεξετάσει τη δήλωση της Τουρκίας για τυχόν νομικές επιπλοκές. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής η πλήρης νομική ανάλυση του κειμένου θα έχει ολοκληρωθεί από την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης του Επιτρόπου Όλι Ρεν:

«Η χθεσινή υπογραφή (29ης Ιουλίου) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (βρετανική Προεδρία και Επιτροπή) και την Τουρκία του επιπρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της ¶γκυρας αποτελεί ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Αυτό επεκτείνει την τελωνειακή ένωση σε όλα τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Δημοκρατίας της Κύπρου. Η υπογραφή αυτού του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου, όπως και οι έξι νομοθετικές πράξεις που ετέθησαν σε ισχύ από την 1η Ιουνίου στην Τουρκία, αναφερόταν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004, ως απαραίτητο βήμα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η εν λόγω υπογραφή θα πρέπει συνεπώς να ανοίξει τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου που αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχέδιο του οποίου προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουνίου.

Κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου η Τουρκία υπέβαλε μία δήλωση, που σχετίζεται με την Κύπρο, την οποία (δήλωση) η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει προσεκτικά ώστε να δει εάν, παραδείγματος χάρη, υπάρχουν νομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμησή μας, η δήλωση αυτή δεν αναιρεί τη δέσμευση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, γεγονός που είναι σημαντικό. Έχει ιδιαίτερη σημασία η Τουρκία να επιβεβαιώσει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της να συνεχίσει τις προσπάθειές της για μία ικανοποιητική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».