Κόσμος
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2005 10:45

Βιλπέν: Η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο

Η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, απειλώντας να καθυστερήσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας-Ε.Ε..

«Μου φαίνεται αδιανόητο να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους με μία χώρα που δεν αναγνωρίζει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με άλλα λόγια και τα 25 κράτη», δήλωσε ο κ. Βιλπέν στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

«Η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, απαιτεί πρώτα την αναγνώριση κάθε κράτους μέλους», πρόσθεσε.

Eρωτηθείς εξάλλου, για το αν θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναβολής της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – Ε.Ε., ο γάλλος πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Απολύτως», είπε.

Οι δηλώσεις Ντε Βιλπέν έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη στάση της βρετανικής προεδρίας της Ε.Ε. στο θέμα – η οποία και προκάλεσε την απογοήτευση της κυπριακής κυβέρνησης- ενώ αποτελούν ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γαλλία θα επιδιώξει το «πάγωμα» της έναρξης των συνομιλιών Αγκυρας – Βρυξελλών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η συζήτηση επι του θέματος μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο.