Ως «μάννα εξ ουρανού» αναμένουν στην κυβέρνηση την έναρξη - από Δευτέρα - της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, με την επαναπροώθηση 750 μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δικελί. Η κυβέρνηση δεν αλλάζει το δόγμα της ανοχής, ωστόσο προβληματίζεται για τις αντιδράσεις προσφύγων και μεταναστών.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ως «μάννα εξ ουρανού» αναμένουν στην κυβέρνηση την έναρξη - και επίσημα - από Δευτέρα της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, με την επαναπροώθηση 750 μεταναστών από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο λιμάνι του Δίκελι.
Το κυβερνητικό επιτελείο, την ίδια ώρα, βλέπει με πολύ προβληματισμό τα επεισόδια σε Ειδομένη, Πειραιά και Χίο, ανακαλύπτοντας ότι ακόμη κι αν καταφέρει να ετοιμάσει τους χώρους παραμονής και να αποφορτίσει Ειδομένη και Πειραιά, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ελέγξει πρόσφυγες και μετανάστες που βλέπουν το όνειρό τους να βρεθούν σε χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία να καταρρέει.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα βρίσκονται περί τους 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι 5.350 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι περισσότεροι αρνούνται να επιβιβαστούν στα πούλμαν για κέντρα φιλοξενίας όπως εκείνο στον Κατσικά Ιωαννίνων και άλλοι 12.000 στην Ειδομένη, με την ένταση στην περιοχή να αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Υπό περιορισμό - καθώς μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου - παραμένουν στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο 2.574, στη Χίο 1.660 και στη Σάμο 218.
Στη Χίο περί τους 800 πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν από το απόγευμα της Παρασκευής από το hotspot και πλέον βρίσκονται στο λιμάνι της πόλης, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς. Μάλιστα για τον λόγο αυτό οι αρχές αποφάσισαν να μη δέσει το πλοίο στο λιμάνι του Χίου αλλά σε αυτό των Μεστών, ώστε να μην επιβιβαστούν οι πρόσφυγες.
Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός
Η κυβέρνηση, επί του παρόντος, επιμένει ότι «δεν αλλάζει το δόγμα της ανοχής απέναντι σε ανθρώπους που ήρθαν από εμπόλεμες περιοχές και είδαν την ελπίδα τους να γίνεται απογοήτευση».
Βασικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι μέχρι τα μέσα Απριλίου να έχει αδειάσει ο Πειραιάς και μέχρι το τέλος του μήνα να αδειάσει και η Ειδομένη. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.500 κενές θέσεις σε καινούργια κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο θα πρέπει να πειστούν πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν εκεί.
Ασκείται συγχρόνως πίεση ώστε να αρχίσει και το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας για τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας σε σπίτια και ξενοδοχεία, με επιδότηση ενοικίου. Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί 2.500 θέσεις.