Στις προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας από τη Δευτέρα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, λέγοντας πως στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί και οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει ο ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί.
Στις προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας από τη Δευτέρα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, λέγοντας πως στόχος είναι μέχρι τότε να έχουν ρυθμιστεί και οι αδυναμίες που έχουν εντοπίσει ο ΟΗΕ και διεθνείς μη κυβερνητικοί οργανισμοί.
Υπενθυμίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε σήμερα ότι οι συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων επιδεινώνονται και πως θεωρεί υπαρκτό των κίνδυνο των τραυματισμών, δεδομένων των κρουσμάτων βίας των τελευταίων ημερών.
Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία αμφισβητεί το κατά πόσο η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα, καθώς, επικαλούμενη πολλές μαρτυρίες, αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν μαζικές αναγκαστικές επαναπροωθήσεις Σύρων.
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές έτσι ώστε να υφίστανται τη Δευτέρα όλες οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία», δήλωσε η Αντρέεβα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο».
Αναφορικά με την την κριτική που ασκούν οι εν λόγω οργανισμοί, η εκπρόσωπος είπε πως η Επιτροπή γνωρίζει για τα προβλήματα «χωρητικότητας» των hot spots καθώς και για τις «εντάσεις» που υπάρχουν σε ορισμένα σημεία στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται επί τόπου για να «βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να διαχειριστούν την κατάσταση με κάθε δυνατό μέσο».
Εξάλλου, σε σχέση με την κριτική που αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε πως λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν αυτοί οι ισχυρισμοί.
Όπως γνωστοποίησε, ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι είχε χθες και σήμερα συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές σε σχέση με όλα αυτά τα ζητήματα και τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο.
«Υπάρχει σαφής αναφορά στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ότι η αρχή της μη επαναπροώθησης πρέπει να είναι σεβαστή από όλους», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «κανένα» άτομο δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν απολαμβάνει ήδη ή δεν πρόκειται να λάβει εκεί την προστασία που χρειάζεται.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Άγκυρα και ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα αυτά ισχύουν.
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, επίσης, πως η έναρξη της διαδικασίας επιστροφών αιτούντων άσυλο «απευθείας» από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία εξαρτάται και από τη διοικητική επάρκεια των αρμόδιων υπηρεσιών, ζήτημα στο οποίο έχει σημειωθεί «πρόοδος».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 700 υπάλληλοι της Frontex είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον 40 από τους οποίους θα βρίσκονται εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι πρώτοι 30 περίπου εμπειρογνώμονες ασύλου από το ΕυρωπαϊκόΓραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα.