Κοινωνία
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2016 13:20

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για τα κρούσματα βίας στους καταυλισμούς προσφύγων

Για υπαρκτό κίνδυνο πανικού και τραυματισμών στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.

Για υπαρκτό κίνδυνο πανικού και τραυματισμών στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών κάνει λόγο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία.

Τονίζει ακόμη ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις πριν την έναρξη των επιστροφών, δεδομένου ότι υπάρχουν «σοβαρά κενά» τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Τουρκία.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αμαλία Φλέμινγκ δήλωσε ότι οι συνθήκες στη Λέσβο και στη Σάμο, όπως και στον Πειραιά και στην Ειδομένη συνεχίζουν να επιδεινώνονται.

Με αφορμή και τα βίαια επεισόδια που έχουν καταγραφεί σημείωσε ότι ο κίνδυνος πρόκλησης πανικού και τραυματισμών σε αυτές τις περιοχές και αλλού είναι υπαρκτός.

Για τη Λεσβο σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συνθήκες χειροτερεύουν στο hotspot της Μόριας, το οποίο από τις 20 Μαρτίου χρησιμοποιείται για την κράτηση ανθρώπων, για τους οποίους εκκρεμεί απόφαση απέλασης. Βρίσκονται γύρω στους 2.300 ανθρώπους εκεί, ενώ η μέγιστη χωρητικότητα του κέντρου είναι για 2.000 ανθρώπους. Κάποιοι κοιμούνται στο ύπαιθρο και το φαγητό είναι ανεπαρκές.

Συμπληρώνται επίσης ότι αυτό που δυσχεραίνει ακόμα την κατάσταση είναι ότι πολλές οικογένειες έχουν χωριστεί και κάποια μέλη τους βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα.

Οι συνθήκες υποδοχής, σύμφωνα με την UNHCR, χειροτερεύουν και στη Σάμο, στο hotspot στο Βαθύ. Υπάρχουν ελλιπείς εγκαταστάσεις υγιεινής και ελάχιστη βοήθεια δίνεται στα άτομα με αναπηρία. Η διανομή φαγητού γίνεται με χαοτικό τρόπο. 

Ακόμη, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ε.Ε πρέπει να προσφέρει περισσότερη στήριξη, όπως έχει υποσχεθεί, για να ωθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει τις υπηρεσίες ασύλου.

Κατά την UNHCR, χωρίς την επείγουσα επιπλέον υποστήριξη από την Ε.Ε., η περιορισμένη δυνατότητα της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου για καταγραφή και εξέταση των αιτημάτων ασύλου θα οδηγήσει σε προβλήματα.

«Οι περιορισμένες ώρες κατά τις οποίες γίνεται καταγραφή, η ύπαρξη ημερήσιου ορίου στις καταγραφές, η έλλειψη πρόσβασης στο σύστημα καταγραφής μέσω skype που έχει θέσει σε λειτουργία η Υπηρεσία Ασύλου, είναι παράγοντες που εντείνουν αυτή τη στιγμή την ανησυχία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ανησυχία για αναγκαταστικές επαναπροωθήσεις από την Τουρκία

Για την Τουρκία, η Ύπατη Αρμοστεία έχει εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο να απελαύνονται μαζικά πρόσφυγες στο Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ, όπου μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με διώξεις και βία.

«Στην Τουρκία η UNHCR έχει ζητήσει να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που επιστρέφουν από την Ελλάδα, ώστε να διασφαλίσει πως μπορούν να επωφεληθούν από την αποτελεσματική διεθνή προστασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος της επαναπροώθησης», είπε η Φλέμινγκ.