Νέο «πονοκέφαλο» στην ηγεσία της κυβέρνησης προκαλεί η «ομάδα 53+», καθώς διαφοροποιείται ανοικτά από την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και ασκεί κριτική τόσο στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία αποδέχτηκε και συνυπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, όσο και στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Από την έντυπη έκδοση
Νέο «πονοκέφαλο» στην ηγεσία της κυβέρνησης προκαλεί η «ομάδα 53+», καθώς διαφοροποιείται ανοικτά από την κυβερνητική πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και ασκεί κριτική τόσο στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, την οποία αποδέχτηκε και συνυπέγραψε ο Αλ. Τσίπρας, όσο και στους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Είχε προηγηθεί κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα αναφορικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού.
Στις ερωτήσεις των βουλευτών απάντησαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και οι γ.γ. Μιχάλης Καλογήρου και Βασίλης Παπαδόπουλος.
Παρά τις διατυπωμένες αντιρρήσεις της ομάδας των «53+», η συνεδρίαση κύλησε σε ήπιο κλίμα και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε αφορούσε την εφαρμογή της διαδικασίας ασύλου, με τρόπο που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, υπήρξε ενδιαφέρον των βουλευτών για τους τρόπους διατήρησης των προσφυγικών ροών σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοιν. Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η «ομάδα των 53+» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει ως «αρνητική εξέλιξη, που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας» τη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας για το προσφυγικό.
Σημειώνει ότι η συμφωνία δεν συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα, δεν αντλεί την έμπνευσή της από τις ουμανιστικές ευρωπαϊκές αξίες, αλλά βάζει τη σφραγίδα της στη λογική των κλειστών συνόρων, της μείωσης των ανθρώπινων ροών και της Ευρώπης-φρούριο.
Η «ομάδα των 53+» επισημαίνει ότι με τη συμφωνία αυτή το προσφυγικό μετατρέπεται από ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα σε ελληνοτουρκικό.
Πάντως, με στήριξη η οποία υπερβαίνει την κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζεται σήμερα με κατεπείγουσες διαδικασίες στη Βουλή το νομοσχέδιο που διευθετεί σειρά διοικητικών και περιφερειακών θεμάτων για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εν όψει της εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, ενώ η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σήμερα στην Ολομέλεια, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται οι συνθήκες για την διαμόρφωση ευρείας συναίνεσης. Σε τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Aμυνας Δημήτρης Βίτσας αναφέρθηκε στις δομές φιλοξενίας επισημαίνοντας ότι 34.000 πρόσφυγες (πλην όσων έχουν εγκατασταθεί στην Ειδομένη και στον Πειραιά) φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς υποδομές και συνθήκες. Ανέφερε, μάλιστα, ότι το 2014 υπήρχαν μόλις 10 κέντρα φιλοξενίας, ενώ σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα συν 3 κέντρα στο Ελληνικό, 4 που παραδόθηκαν χθες και άλλα 5 που βρίσκονται υπό κατασκευή. Ο κ. Βίτσας απεύθυνε πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της Βουλής, πλην της ξενοφοβικής Χρυσής Αυγής, να στηρίξουν τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι επιλύει σημαντικά προβλήματα. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΚΚΕ, που τοποθετείται αρνητικά.
Μετεγκατάσταση
Εν τω μεταξύ, με την επιστροφή στην Τουρκία 500 προσφύγων εγκαινιάζεται τη Δευτέρα η περιώνυμη συμφωνία, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστές οι πρακτικές λεπτομέρειες της επιχείρησης αυτής. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι στόχος παραμένει στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει το σχήμα «ένας προς έναν», με βάση την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστροφή των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έχουν γίνει δεκτές και μπορούν να λάβουν προστασία στην Τουρκία και παράλληλα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε.
Η κα Μπερτό απέφυγε ωστόσο να παρουσιάσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της επιχείρησης αυτής. Ανέφερε, ωστόσο, ότι για τον σκοπό αυτό οι ελληνικές και οι τουρκικές αρχές, μαζί με τη βοήθεια του Ευρωπαίου συντονιστή για το προσφυγικό Μάρτιν Φερβέι, εργάζονται στενά, ενώ παράλληλα ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος και ο Μ. Φερβέι θα μεταβούν μεθαύριο στην Αγκυρα.
Φιλοξενία σε σπίτια
Την ίδια στιγμή στη στέγαση 20.000 προσφύγων σε διαμερίσματα με επιδότηση ενοικίου, αναδόχους οικογένειες και κουπόνια για ξενοδοχεία, φιλοδοξεί να προχωρήσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης και ανακούφισης των χωρών που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» υποδοχής.
Με χρηματοδότηση της Ε.Ε. (80 εκατ. ευρώ) η Υπατη Αρμοστεία θα στηρίξει τις ελληνικές αρχές να μετεγκαταστήσουν 66.400 αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσα σε διάστημα δύο ετών, παρέχοντας σταδιακά 20.000 θέσεις υποδοχής γι’ αυτούς που βρίσκονται σε αναμονή για μετεγκατάσταση, με τη δυνατότητα να στεγαστεί και ένας μικρός αριθμός αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η Υ.Α. θα εξασφαλίσει τις 20.000 θέσεις φιλοξενίας σε στενή συνεργασία με τις αρχές, εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ και με τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Ο Δήμος Αθηναίων είναι επίσης ένας σημαντικός επιχειρησιακός εταίρος, ο οποίος συνεργάζεται πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα αφορά 1.200 θέσεις στέγασης σε διαμερίσματα για αιτούντες άσυλο που δικαιούνται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καθώς και σε μικρό αριθμό αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Θα υπάρξει συνεργασία και με άλλους δήμους.
Προτιμούν τη Γερμανία
Επτά στους δέκα πρόσφυγες επιθυμούν να μεταβούν στη Γερμανία, θεωρώντας την Ελλάδα χώρα τράνζιτ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Κάπα Research.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η οποία έγινε σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και στο λιμάνι του Πειραιά, το 68% θέλει να φτάσει στη Γερμανία και δηλώνει πολύ ή αρκετά αισιόδοξο ότι θα τα καταφέρει (59,6%). Η Ελλάδα (77,6%) και η Γερμανία (74%) συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές γνώμες.
Η πλειοψηφία των προσφύγων είναι Σύροι (74%), άνδρες (73,8%), νέοι (72,2% έως 35 ετών) και με περιορισμένη μόρφωση(61,3% με καθόλου ή έως 9ετή εκπαίδευση). Στη χώρα τους το 19,6% απασχολείται στη βιοτεχνία, το 12,5% στον δημόσιο τομέα, το 11% στο εμπόριο, το 7,5% σε τράπεζα ή άλλη ιδιωτική επιχείρηση και σε γεωργικά/κτηνοτροφικά επαγγέλματα το 10% περίπου.
«Να εμπιστευθούν την Ελλάδα»
Την ανάγκη οι πρόσφυγες σε Ειδομένη και Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δέχτηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τη Νάντια Μουράντ Μπασέ, την οποία είχαν απαγάγει τζιχαντιστές από το χωριό της στο Ιράκ κρατώντας την αιχμάλωτη.
Ο κ. Τσίπρας έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι εξέφρασε στη Νάντια Μουράντ Μπασέ τον θαυμασμό του για τη δύναμή της και τον αγώνα που διεξάγει και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος και ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφουν τις κοινωνικές δομές στη Συρία και ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά.
Επιχείρηση για την αποσυμφόρηση του Πειραιά
Ξεκίνησε χθες η σταδιακή μεταφορά των προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά σε νέα κέντρα φιλοξενίας. Πιο συγκεκριμένα, 318 Σύροι μεταφέρθηκαν στην Κυλλήνη και 214 στα Γιάννενα.
Παρ’ όλα αυτά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται ακόμα περίπου 5.500 άνθρωποι και η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ασφυκτική.
Μετά και τα εκτεταμένα επεισόδια στο λιμάνι μεταξύ Σύρων και Αφγανών, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμένουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στο λιμάνι του Πειραιά.
Ο κ. Μώραλης ζήτησε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί και εκτίμησε ότι σε περίπτωση που δεν απομακρυνθούν οι πρόσφυγες θα επαναληφθούν σκηνικά όπως αυτά που οδήγησαν προχθές σε οκτώ τραυματισμούς.
Υπογράμμισε δε ότι μικρότερης έκτασης συμπλοκές ήταν καθημερινό φαινόμενο στο λιμάνι τις προηγούμενες ημέρες.
Χθες, πάντως, στο λιμάνι του Πειραιά τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, ενώ πλέον έχει εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση ισχυρή δύναμη λιμενικών και αστυνομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το λιμενικό, η σύγκρουση Σύρων και Αφγανών επέφερε αλλαγές στη συμπεριφορά πολλών προσφύγων, οι οποίοι τώρα ζητούν από μόνοι τους να απομακρυνθούν από τον Πειραιά, καθώς αισθάνονται ότι κινδυνεύει η σωματική τους ασφάλεια.
Αναστάτωση στην Ειδομένη
Αναστάτωση προκλήθηκε και στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη όταν αγρότης - ιδιοκτήτης των χωραφιών όπου έχουν στήσει τις σκηνές τους οι πρόσφυγες άρχισε να οργώνει με τρακτέρ ανάμεσα από τις σκηνές.
Αμέσως επενέβη η αστυνομία και τον σταμάτησε, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών, που ήταν εκείνη τη στιγμή στο σημείο.