Κόσμος
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 11:24

Βρετανία: Μονομερής η τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου

H τουρκική δήλωση περί μη αναγνώρισης της Κύπρου είναι μονομερής και δεν υπονομεύει ούτε το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ενωσης ούτε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του, τόνισε η βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απορρίπτοντας - ουσιαστικά - τη θέση της Αγκυρας ότι η τουρκική δήλωση, που έγινε μετά την υπογραφή του πρωτόκολλου τελωνειακής ένωσης αποτελεί μέρος της.

Τη θέση της βρετανικής προεδρίας διατύπωσε ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση του γάλλου πρωθυπουργού, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, ότι δεν θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, αν η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δήλωσή του στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, ο κ. Μίλετ είπε πως η τελική θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καθοριστεί από όλα τα κράτη - μέλη στο τέλος Αυγούστου.

«Ο ρόλος της προεδρίας», είπε ο ύπατος αρμοστής, «θα είναι η επίτευξη συμφωνίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διακήρυξη της Τουρκίας, την οποία, εν πάση περιπτώσει, η βρετανική προεδρία θεωρεί μονομερή».

Πηγή ΑΠΕ