Κόσμος
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2005 18:10

Υπέρ της τουρκικής ένταξης στο τελευταίο του άρθρο ο Βιμ Ντούιζενμπεργκ

Υπέρ της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. τάσσεται στο τελευταίο του άρθρο –λίγο πριν από το θάνατό του- ο εκλιπών Βιμ Ντούϊζενμπεργκ (πρώτος διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), ώστε να προωθηθεί, όπως αναφέρει η διαπολιτισμική ειρήνη.

«Δεν φοβάμαι κανενός είδους στρατιωτική αναμέτρηση της Τουρκίας με την Ε.Ε.» γράφει στο άρθρο του ο Ντούϊζενμπεργκ. «Ωστόσο», σημειώνει, «μία σύγκρουση των πολιτισμών, ολοένα περισσότερο οξεία, αναδύεται στο γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης, ιδιαίτερα δε στη Γαλλία, την Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία, σύγκρούση μεταξύ του Ισλάμ και των ιουδαϊκο-χριστιανικών και ανθρωπιστικών εν γένει παραδόσεων».

«Έτσι, για μένα», προσθέτει, «η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της μουσουλμανικής Τουρκίας στην Πολιτική Ένωση -την Ε.Ε.- αντιπροσωπεύει την ίδια κίνηση ειρήνευσης της οποίας στο παρελθόν επιτυχώς υπεραμύνθηκαν οι ιδρυτές της ενωμένης Ευρώπης, Σουμάν και Μονέ». «Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών, όπως κάποτε είχε ανάγκη την ειρηνική συνύπαρξη των εθνών και για τον λόγο αυτό ακριβώς πρέπει να υποδεχθούμε στους κόλπους της Ε.Ε. την Τουρκία», τονίζει στην κατακλείδα του τελευταίου άρθρου του ο Βιμ Ντούϊζενμπεργκ

Το κείμενο του άρθρου αναδημοσίευσε σήμερα η ολλανδική εφημερίδα «Financieele Dagblad».