Πολιτιστικά
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016 14:40

Για τη σπασμένη «αλυσίδα της αξίας» ενός έργου

Πώς καθορίζεται, στη σημερινή εποχή της κρίσης, η αξία του έργου τέχνης και της καλλιτεχνικής εργασίας; Μπορούν να διατηρηθούν ενωμένα τα κομμάτια της «αλυσίδας της αξίας» ενός έργου, από την αρχική ιδέα δημιουργίας, στη διαδικασία υλοποίησης, και μέχρι τον αντίκτυπό του στην πολιτιστική βιομηχανία;

Πώς καθορίζεται, στη σημερινή εποχή της κρίσης, η αξία του έργου τέχνης και της καλλιτεχνικής εργασίας; Μπορούν να διατηρηθούν ενωμένα τα κομμάτια της «αλυσίδας της αξίας» ενός έργου, από την αρχική ιδέα δημιουργίας, στη διαδικασία υλοποίησης, και μέχρι τον αντίκτυπό του στην πολιτιστική βιομηχανία;

Αυτά τα ζητήματα διερευνούν, μέσα από τα έργα τους, οι εικαστικοί Βασίλης Βλασταράς, Μάρθα Δημητροπούλου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Μπαλάσκας, Ανδρέας Σάββα και Έφη Σπύρου, οι οποίοι συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση «Απαξία / Αξία / Υπεραξία. Μεταξύ “έργου” και “τέχνης”», που εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, την Πέμπτη 31 Μαρτίου, μετά τις 7 το απόγευμα.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου, έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου, η οποία υπογράφει και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης.

Δημιουργία και επιβίωση

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης μετουσιώνουν σε εικόνες τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τους όρους διεξαγωγής της καλλιτεχνικής παραγωγής, της εξέλιξης της εργασίας τους με όρους δημιουργικούς, αλλά και ρεαλιστικούς για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους, της διττής αξίας του έργου τέχνης ως «υψηλού» και εμπορικού αγαθού, ακόμα και στην «αδύναμη» αγορά της κρίσης, αλλά και της ενδεχόμενης εξάρτησής του από αυτήν.

Μόνο «ψυχικό εισόδημα»

Αντιμέτωποι με τη δυσχερή οικονομική συνθήκη, βρισκόμενοι στο πλαίσιο μίας αποδυναμωμένης αγοράς ως μέλη μιας διαρκώς διογκούμενης εικαστικής κοινότητας, οι καλλιτέχνες καλούνται να δράσουν, σε πολλές περιπτώσεις, ταυτόχρονα ως πνευματικοί δημιουργοί, παραγωγοί, φορείς παροχής υπηρεσιών και αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιώνοντας όλο και περισσότερο την απομάκρυνση του προσδιορισμού της εργασίας τους με χρηματικούς όρους και την ανταμοιβή της στη σφαίρα του συμβολικού κεφαλαίου.

Συνεπώς, ικανοποιούνται από ένα «ψυχικό εισόδημα», το οποίο παρουσιάζει οφέλη, όπως η «παρουσία στον χώρο», το κύρος και η καλλιτεχνική αναγνώριση, η επαγγελματική και κοινωνική δικτύωση, αλλά απέχει από την υλική αμοιβή, που θα εξασφαλίσει ή θα συμβάλλει στον βιοπορισμό, ενώ θα προσφέρει κίνητρο και χρηματοδότηση για μία όσο το δυνατόν απρόσκοπτη εικαστική πορεία. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα ενέπνευσε και ώθησε τους 6 συμμετέχοντες καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα για την έκθεση «Απαξία / Αξία / Υπεραξία. Μεταξύ “έργου” και “τέχνης”».

Από μια εποχή εύνοιας

Σε αντιδιαστολή με την τρέχουσα πραγματικότητα, παρουσιάζεται στην έκθεση υλικό από το αρχείο του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, σχετικά με τους όρους καλλιτεχνικής παραγωγής και το κλίμα της ελληνικής οικονομίας της τέχνης προηγούμενων δεκαετιών. Υλικό από μία εποχή εύνοιας του ατομισμού, προβολής του εικαστικού «ονόματος» και διασφάλισης της κραταιής αξίας του έργου τέχνης, άλλοτε με αισθητικούς και άλλοτε με οικονομικούς όρους, μέσα από την αναζήτηση μιας επιτυχούς πορείας στο σύστημα και το χρηματιστήριο της τέχνης.

Πληροφορίες

Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης: Βαλαωρίτου 9α - Αθήνα, τηλ. 210 3616165. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη - Παρασκευή: 10.00 - 17.00, Σάββατο: 10.00 - 15.00.

naftemporiki.gr