Να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα χωρίς φοβικά σύνδρομα ζήτησε από την Αλβανία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Ντιτμίρ Μπουσάτι.
Να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό ζήτημα χωρίς φοβικά σύνδρομα ζήτησε από την Αλβανία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Ντιτμίρ Μπουσάτι.
«Η Ελλάδα επιδιώκει να έχει πολύ καλές σχέσεις με την γείτονα Αλβανία και το έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις. Το έχει αποδείξει κατά την περίοδο της ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε., βεβαίως υπό τον όρο ότι η Αλβανία τηρεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαίου» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:
«Πάνω σ’ αυτή τη βάση και στην βάση της τήρησης των συμπεφωνημένων, θα ήθελα να σας τονίσω τρία πράγματα. Πρώτον, ζητούμε από την Αλβανία, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και με βάση τον τρόπο που η Ελλάδα συμπεριφέρθηκε την δύσκολη περίοδο του μεταναστευτικού, η Αλβανία να κρατήσει μια στάση η οποία αντιστοιχεί στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης για τον άνθρωπο. Και να μην έχει αυτά τα φοβικά σύνδρομα, τα οποία έχουν δείξει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ή ορισμένες χώρες γειτονικές, εδώ στα δυτικά Βαλκάνια».
«Το δεύτερο είναι» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος «η καλύτερη μεταχείριση, ο πλήρης σεβασμός των Δικαιωμάτων του ανθρώπου σε ό,τι αφορά τους ομογενείς μας στην Αλβανία».
«Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα έχει συμπεριφερθεί στη μεγάλη αλβανική κοινότητα που βρίσκεται εδώ στην Ελλάδα και εργάζεται νομίμως, όλα αυτά τα χρόνια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσβλέπουμε και εμείς σε μιαν αντίστοιχη μεταχείριση των ομογενών μας με βάση τα Δικαιώματα που τους διασφαλίζει το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι έχει πολλή σημασία για την Ελλάδα να συνέλθει η αρμόδια επιτροπή, η οποία θα λύσει επιτέλους το ζήτημα της ταφής των Ελλήνων, οι οποίοι έπεσαν στον αγώνα εναντίον του Άξονα.
Καταλήγοντας δήλωσε βέβαιος ότι οι δύο χώρες θα προσχωρήσουν από κοινού, με όρους καλής γειτονίας, έτσι ώστε η Αλβανία να βρει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως της αξίζει.
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία της Αλβανίας, οι πολιτικές τάξεις στην Αλβανία είναι αποφασισμένες να εμβαθύνουν τη συνεργασία με την Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον σεβασμό των πεσόντων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλώνοντας πεπεισμένος πως πως ο ίδιος και ο Έλληνας ομόλογός του θα προχωρήσουν μπροστά ώστε να άρουν την εμπόλεμη κατάσταση ως ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα να κλείσουμε ένα κεφάλαιο στις ιστορικές μας σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά και στους Αλβανούς στην Ελλάδα, είπε πως έχει καλλιεργηθεί πνεύμα εμπιστοσύνης μαζί της και η αλβανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή προχωρήσει εν όψει της Συμφωνίας Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες.
Για το προσφυγικό, εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα του είπε πως «η ξενοφοβία είναι ξένη πρακτική για εμάς». Διαβεβαίωσε ότι η Αλβανία θα τιμήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και θα προσφέρει τη δική της συνδρομή εντός της Ε.Ε. για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προβάλλουν λόγω της παρούσας κρίσης.