Περιβάλλον
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 09:24

Λονδίνο: Επιστράτευση περιστεριών για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Δέκα περιστέρια στο Λονδίνο εφοδιάστηκαν με αισθητήρες και επιστρατεύθηκαν προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η κατανομή της αιθαλομίχλης και της υπόλοιπης ατμοσφαιρικής ρύπανσης γύρω από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα δεδομένα θα βρίσκονται επίσης στη διάθεση του κοινού, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για το βαθμό ρύπανσης της πόλης.

Δέκα περιστέρια στο Λονδίνο εφοδιάστηκαν με αισθητήρες και επιστρατεύθηκαν προκειμένου να κατανοηθεί καλύτερα η κατανομή της αιθαλομίχλης και της υπόλοιπης ατμοσφαιρικής ρύπανσης γύρω από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα δεδομένα θα βρίσκονται επίσης στη διάθεση του κοινού, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης για τον βαθμό ρύπανσης της πόλης.

Οι τεχνολογικές εταιρείες Plume Labs και DigitasLBi τοποθέτησαν αισθητήρες ρύπανσης του αέρα πάνω στα περιστέρια, με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό να εφαρμόζεται σε ένα υφασμάτινο «σακίδιο», το οποίο μετά φορούν τα πτηνά. Η πρώτη «περιπολία» των περιστεριών θα διαρκέσει μόλις τρεις ημέρες, αλλά η δοκιμή αυτή θα θέσει τις απαραίτητες βάσεις για τη διεξαγωγή μιας μεγαλύτερης μελλοντικής μελέτης, σε συνεργασία με ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου.

Εκτός από το διοξείδιο του αζώτου, οι αισθητήρες καταγράφουν επίσης τις συγκεντρώσεις του όζοντος. Αυτά τα δύο αέρια αποτελούν την πλειοψηφία της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις αστικές περιοχές.

Αρκετές τεχνολογίες είναι ήδη διαθέσιμες για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι ερευνητές με το νέο πρόγραμμα στοχεύουν στη συμμετοχή του κοινού στην έρευνά τους, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και στην υποστήριξη πολιτικών για την καταπολέμηση της ρύπανσης.

Τα περιστέρια που χρησιμοποιούνται στη μελέτη είναι αγωνιστικά, και θα φροντίζονται από κτηνίατρο, ο οποίος θα εξασφαλίζει ότι παραμένουν σε καλή υγεία. Παραδόξως, έχει παρατηρηθεί ότι τα περιστέρια στις περιοχές της Κίνας με το περισσότερο νέφος πετούν πιο γρήγορα από το κανονικό, αν και οι βιολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί συμβαίνει αυτό.