Κοινωνία
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 19:33

Και πρόσφυγες στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά του ρατσισμού

«Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγοντα διαρκώς από τα στόματα των προσφύγων, μεγάλων και μικρών, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας για να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Ανοίξτε τα σύνορα σας παρακαλούμε», «είμαστε άνθρωποι, έχουμε δικαιώματα». Αυτό το σύνθημα ακουγόταν διαρκώς, χωρίς σταματημό από τα στόματα των προσφύγων, μεγάλων και μικρών, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Βικτωρίας από νωρίς το μεσημέρι για να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τις σχεδόν 50 αντιρατσιστικές, μεταναστευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που πραγματοποίησαν την κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Με πλακάτ στα χέρια, με τα μωρά τους στην αγκαλιά και κυρίως αποφασιστικότητα περπάτησαν από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τη Βουλή φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν.

Η πορεία πέρασε από την πλατεία Ομονοίας και όταν έφτασε στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές για λίγα λεπτά σταμάτησαν μπροστά στην Βουλή φωνάζοντας δυνατά «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά». Τελευταίος σταθμός ήταν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας. «Από την ελληνική κυβέρνηση ζητάμε να ανοίξει διόδους στον Έβρο για να μπορούν να περνάνε από κει οι πρόσφυγες για να σταματήσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, αλλά και να σταματήσει να ευθυγραμμίζεται με το σύνολο της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο επικεφαλής του «Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών» Θανάσης Κούρκουλας και σχολίασε την μαζική συμμετοχή των προσφύγων στην πορεία.
Δίπλα στους πρόσφυγες, περπατώντας και συνομιλώντας μαζί τους βρέθηκε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δήλωσε ότι ««είναι μια πορεία προς τιμήν της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού, αποτελεί μια κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που δοκιμάζονται τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους, αυτά που αποτελούν και θεμελιώδες κεκτημένο το κοινωνικό κράτος δικαίου και της οικουμενικής απόφασης λαών και κρατών να προστατεύουν χωρίς διακρίσεις τις ανθρώπινες υπάρξεις». Σχολιάζοντας την χθεσινή συμφωνία τόνισε ότι «είναι μια ντροπιαστική συμφωνία, αποτελεί όνειδος και για την Ε.Ε. και για την ελληνική κυβέρνηση, να συνοψίζει την υπαναχώρηση από τα πιο πολύτιμα κεκτημένα σε επίπεδα διεθνούς δικαίου, σε επίπεδο διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε επίπεδο διαδικασιών προστασίας του δικαιώματος στο άσυλο. Αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι οι σημερινές κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν αποφασίσει να γκρεμίσουν τις βάσεις και το έδαφος επί του οποίου χτίστηκε αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση και να ακυρώσουν όλες τις αξίες και τους συμβολισμούς που μας κάνουν ανθρώπους».