Πολιτική
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 10:36

Δύσκολη και η σημερινή ημέρα στις Βρυξέλλες

Δύσκολη αναμένεται και η σημερινή ημέρα στις Βρυξέλλες, αφού πέρα την στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόταση των 28, σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν και από κράτη-μέλη για μια σειρά από θέματα.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Δύσκολη αναμένεται και η σημερινή ημέρα στις Βρυξέλλες, αφού πέρα την στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόταση των 28, σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν και από κράτη-μέλη για μια σειρά από θέματα.

Συγκεκριμένα χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία αλλά και οι χώρες του Βίζενγκραντ έφεραν αντιρρήσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων, παρά την αισιοδοξία πολλών εκ των ηγετών ότι κατέληξαν σε μια κοινή θέση.

Κυβερνητικές πηγές τις πρώτες πρωινές ώρες από τις Βρυξέλλες εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι «θα υπάρξει τελικά μια συμφωνία που θα μεταφέρει το βάρος της διαχείρισης στην Τουρκία». Στις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στο ζήτημα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας θα υπάρξει μια ελαστικότητα και στο θέμα της βίζας οι Ευρωπαίοι ζητούν να μπουν «εισοδηματικά κριτήρια», δηλαδή να μην ζητείται βίζα από Τούρκους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, οι οποίοι όμως έχουν εργασία και από ένα μηνιαίο εισόδημα και πάνω.

Χαρακτηριστικό της διαπραγμάτευσης χθες στις Βρυξέλλες είναι και το αίτημα των υπολοίπων Ευρωπαίων στην Αθήνα να αναγνωρίσει διμερώς ως ασφαλή χώρα την Τουρκία με την ελληνική πλευρά να απαντά ότι πρέπει συνολικά η Ε.Ε. να κάνει κάτι τέτοιο και όχι μόνο η Ελλάδα.

Το πρόβλημα, όπως έλεγαν χθες στην ελληνική αποστολή, είναι οι «σκληροί» της Ευρώπης, ενώ και η σημερινή ημέρα «θα είναι μακρά». Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έχει ζητήσει και θα λάβει άμεσα βοήθεια, τόσο οικονομική, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, αλλά επιβάλλεται να υπάρξει μια συμφωνία με την Τουρκία καθώς ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τη συνέχιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.