Πολιτική
Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2005 21:41

Μπασιάκος: Εχουμε εξαντλήσει κάθε μέτρο για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών

«Η κυβέρνηση ανέλαβε σήμερα μια ακόμη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ των ροδακινοπαραγωγών και των μεταποιητών, παρά το γεγονός ότι δε δικαιούται να κάνει τίποτα περισσότερο απ' όσα έκανε. Εχει εξαντλήσει ήδη κάθε μέτρο, συμβατό προς τους Κοινοτικούς κανονισμούς για τη στήριξη του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

Ο κ. Μπασιάκος πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση δε δικαιούται να ασκεί εμπορία για οποιοδήποτε προϊόν και να διαμορφώνει με οποιοδήποτε τρόπο τις τιμές. Αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι οι μεταποιητές, οι χυμοποιοί, οι εξαγωγείς και οι έμποροι και από πλευράς παραγωγών οι Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, όπως ισχύει και για τα άλλα προϊόντα.

Η κυβέρνηση σε επανειλημμένες συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη φετινή διαχείριση του ροδάκινου, ασκούσε και ασκεί όπως και σήμερα πιέσεις στους μεταποιητές, χωρίς όμως να μπορεί να λάβει οποιοδήποτε διοικητικό μέτρο, ώστε να προσφερθούν καλύτερες τιμές για τον παραγωγό.

Είναι επίσης γνωστό ότι ουδέποτε κατά το παρελθόν ελήφθη οποιοδήποτε άλλο κυβερνητικό μέτρο.

Είναι προφανές ότι, δεν μπορεί να δοθεί, όπως άλλωστε ισχύει και για κάθε άλλο προϊόν, οποιασδήποτε μορφής εθνική ενίσχυση, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τους Κοινοτικούς κανονισμούς και συνεπάγεται, πέραν των άλλων, και επιβολή υψηλών κοινοτικών προστίμων.

Σε σχέση με το αίτημα των παραγωγών για χορήγηση συγκεκριμένου ποσού από τον «Λογαριασμό Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης» (ΛΑΕΚ) αρμοδιότητας του ΟΑΕΔ του Υπουργείου Απασχόλησης, απεστάλη ήδη επιστολή μου στους κοινωνικούς εταίρους ΓΣΕΕ (κ. Πολυζωγόποuλο), ΓΕΣΕΒΕ (κ. Ασημακόπουλο), ΕΣΕΕ (κ. Αρμενάκη), ΣΕΒ (κ. Κυριακόπουλο), καθώς και τον ΟΑΕΔ (κ. Βερναδάκη) που ως μέλη της εννεαμελούς Επιτροπής Διαχείρισης του ΛΑΕΚ αποφασίζουν αποκλειστικά και καθοριστικά για αυτό το αίτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουν θετικά.

Η κυβέρνηση δε μπορεί να αποφασίσει, ούτε να προκαταλάβει οποιαδήποτε απόφαση που καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και αφορά αποκλειστικά δικούς τους πόρους».