Πολιτιστικά
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 11:30

Ξένια Καλογεροπούλου: «Θα ευχόμουν να ένιωθα πιο αισιόδοξη για το μέλλον…»

Υποδυόμενη μια αδίστακτη προξενήτρα σε ένα έργο - ύμνο στην ανθρώπινη αντίφαση και αμφιθυμία, σε μια υπομειδιούσα ελεγεία στο εφήμερο και το φευγαλέο που στοιχειώνει το «πραγματικό», η διαχρονικά αγαπημένη ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου μάς μιλά για την παράσταση «Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Υποδυόμενη μια αδίστακτη προξενήτρα σε ένα έργο - ύμνο στην ανθρώπινη αντίφαση και αμφιθυμία, σε μια υπομειδιούσα ελεγεία στο εφήμερο και το φευγαλέο που στοιχειώνει το «πραγματικό», η διαχρονικά αγαπημένη ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου μάς μιλά για την παράσταση «Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας».

Εκρηκτικά παθιασμένο, το πρώτο αριστούργημα του «τρομερού παιδιού» του γαλλικού ρομαντισμού, του ποιητή και συγγραφέα του 19ου αιώνα, Αλφρέ Ντε Μυσσέ, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, στο θέατρο Πόρτα.

Οι στρόβιλοι της ερωτικής δίνης, μέσα στην οποία περιπλέκονται ένα ή και περισσότερα ερωτικά τρίγωνα, καταγράφονται με συγκίνηση και λεπτό χιούμορ σε αυτό το αντισυμβατικό και τολμηρό έργο, που δικαιώνει, ταυτόχρονα, τον όρο «κλασικό», μέσα από την ορμητική δύναμη της ιδιάζουσας ποιητικότητάς του και την αγέραστη πρωτοτυπία του.

Χάριν του ρόλου της, η Ξένια Καλογεροπούλου εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των ανθρώπων, και μιλά για το έργο αλλά και για τη δύσκολη εποχή μας.

Για ποια θέματα μιλάει το έργο και με ποιον τρόπο τα προσεγγίζει ο συγγραφέας;

Θέματα του έργου είναι ο έρωτας και η φιλία. Η πίστη και η προδοσία. Ο πόνος που παραμονεύει σε ανέμελα και φαινομενικά ακίνδυνα παιχνίδια. Η οδυνηρή επανάληψη  κάποιων μοτίβων από γενιά σε γενιά.

Ποια στοιχεία καθιστούν το έργο αντισυμβατικό και τολμηρό;

Τα στοιχεία, που κάνουν το έργο μοναδικό, είναι η εύστοχη περιγραφή  της ψυχολογίας των ηρώων. Ο συνδυασμός μιας γοητευτικής ελαφράδας και μιας διεισδυτικής ειρωνείας με μια δραματικότητα που ξεμυτάει διακριτικά, αλλά επίμονα.  Η αμεσότητα της αφήγησης, σε συνδυασμό με τη χρήση μιας  ποιητικής γλώσσας, όπου αυτή είναι αναγκαία. Η επεξεργασία γνώριμων και οικείων θεμάτων με απροσδόκητους και αποκαλυπτικούς τρόπους.

Πώς εξελίσσεται η ιστορία του;

Το έργο αφηγείται μια αρκετά απλή ιστορία. Ο ρομαντικός και ευαίσθητος Σέλιο είναι ερωτευμένος με τη Μαριάννα, την ενάρετη σύζυγο ενός μεγαλύτερού της και αρκετά άχαρου δικαστή. Φοβισμένος και ντροπαλός, ζητάει τη μεσολάβηση του φίλου του, Οκτάβιου, που είναι πιο εύγλωττος και πιο τολμηρός. Προσπαθώντας ειλικρινά να βοηθήσει τον Σέλιο, ο Οκτάβιος γοητεύεται ο ίδιος από τη Μαριάννα, που κι εκείνη, άθελά της, τον ερωτεύεται, με καταστρεπτικές συνέπειες.

Περιγράψτε μας την ηρωίδα που ενσαρκώνετε.

Υποδύομαι μια αδίστακτη προξενήτρα, που εκμεταλλεύεται  τις αδυναμίες των άλλων προσώπων, για να τους αποσπάσει κάποια χρήματα.

Ποια σχέση έχουν τα ήθη της εποχής του Μυσσέ με το σήμερα;

Το έργο διαδραματίζεται στα χρόνια, που ακολούθησαν τους ναπολεόντειους πολέμους. Σε μια εποχή, όπου η νεολαία της Γαλλίας, μην έχοντας πια ψευδαισθήσεις και ιδανικά, κατέφευγε είτε σε μια μελαγχολική παραίτηση, είτε σε ένα κυνήγι εφήμερων απολαύσεων. Δύο τάσεις που παρατηρούμε και στη σημερινή εποχή, εποχή που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πίστης σε ιδανικά και από το κυνήγι της υλικής επιτυχίας. Όπως λέει και ο Μυσσέ, σε ένα άλλο του κείμενο, όπου μιλάει για την εποχή του: “Το παλιό δεν υπάρχει πια και το καινούργιο θα αργήσει να έρθει”.

Η τροπή, που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα μας, τι συναισθήματα σάς γεννά;

Αυτά θα μπορούσα να πω και για τη σημερινή εποχή. Τόσο για τη διεθνή τροπή που παίρνουν τα πράγματα, όσο και - ακόμη περισσότερο - για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

Θα ευχόμουν να ένιωθα πιο αισιόδοξη για το μέλλον, αλλά, δυστυχώς, δεν βλέπω τίποτα, που να με βοηθάει να ελπίζω σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, δραματουργική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια: Κλαίρ Μπρέσγουελ, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, μουσικός συνεργάτης: Κορνήλιος Σελαμσής, βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα, Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χανδρά. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Ξένια Καλογεροπούλου, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ντένης Μακρής, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Παντελής Βασιλόπουλος, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Πληροφορίες

Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59 - Αθήνα, τηλ.: 210 7711333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 21:15, Κυριακή 18:30. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων): 12 ευρώ, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, πολυτέκνων, ενιαίο εισιτήριο κάθε Πέμπτη: 10 ευρώ. Κάθε Κυριακή ενιαίο εισιτήριο 20 ευρώ και για τις δύο παραστάσεις («Οι ιδιοτροπίες της Μαριάννας» 18.30 και «Οι αναστατώσεις του οικοτρόφου Τέρλες» 21.15), ανέργων: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Public, Ιανός, Seven Spots, Reload, Media Markt, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.