Μπορεί τα φαινόμενα των εκβιασμών στα social media μέσω απειλών για δημοσιοποίηση προσωπικών/ προκλητικών φωτογραφιών να αφορούν κυρίως σε γυναίκες, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, αν και πάνω από το 25% των γυναικών ανησυχεί για την online ασφάλεια των φωτογραφιών, πολλές εξακολουθούν να αδυνατούν να εφαρμόσουν ακόμα και βασικά μέτρα ασφάλειας.
Μπορεί τα φαινόμενα των εκβιασμών στα social media μέσω απειλών για δημοσιοποίηση προσωπικών / προκλητικών φωτογραφιών να αφορούν κυρίως σε γυναίκες, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, αν και πάνω από το 25% των γυναικών ανησυχεί για την online ασφάλεια των φωτογραφιών, πολλές εξακολουθούν να αδυνατούν να εφαρμόσουν ακόμα και βασικά μέτρα ασφάλειας.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, ενώ πάνω από τις μισές Ευρωπαίες θεωρούν τις φωτογραφίες και τα βίντεο, που αποθηκεύουν στα κινητό τηλέφωνο, πιο σημαντικά από οτιδήποτε άλλο στη συσκευή τους, ακόμη κι από την ίδια τη συσκευή (54%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες φτάνει το 42%), δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των πληροφοριών αυτών.
Η έρευνα έδειξε ότι, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να μοιραστούν με άλλους φωτογραφίες των ίδιων (48%) και ανθρώπων που γνωρίζουν (40%) - σε σύγκριση με το 43% και το 33% των ανδρών αντίστοιχα - μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους (όπως δήλωσε το 29%) είναι η ασφάλεια των φωτογραφιών και των βίντεο τους σε περίπτωση που ένας κυβερνοεγκληματίας αποκτούσε πρόσβαση στη συσκευή τους.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περίπου μία στις δύο γυναίκες ανησυχεί ότι αυτές οι φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν με ακατάλληλο τρόπο ή χωρίς συγκατάθεση, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αμηχανία, ντροπή κι ενδεχομένως ψυχολογική βλάβη σε περίπτωση που οι φωτογραφίες σταλούν σε λάθος άτομο (25% των Ευρωπαίων γυναικών). Επίσης, ένα 25% ανησυχεί ότι ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε ακόμα και να βλάψει τις σχέσεις του.
Ωστόσο, μόλις το 15% των Ευρωπαίων γυναικών πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο, σε σύγκριση με το 25% των ανδρών. Ως αποτέλεσμα οι γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα, δεν εφαρμόζουν μέτρα ασφάλειας για την προστασία των πολύτιμων φωτογραφιών τους ή άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, που είναι αποθηκευμένες στις συσκευές τους.
Σε αντίθεση με τους άνδρες, το 16% των Ευρωπαίων γυναικών παραδέχεται ότι δεν προστατεύει τη συσκευή του με κωδικό πρόσβασης, ενώ το 10% δεν χρησιμοποιούν λύσεις ασφάλειας.