Κοινωνία
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016 16:09

Μαρτυρίες - σοκ προσφύγων για τη σύλληψή τους στην ΠΓΔΜ

Σοκάρουν οι μαρτυρίες Σύρων προσφύγων για τη μεταχείριση που τους επεφύλασσαν οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ όταν τη Δευτέρα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. «Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω», αφηγείται ο Μοχάμεντ. «Μας στρίμωξαν σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα», αναφέρει ο Χάλεντ. 

Σοκάρουν οι μαρτυρίες Σύρων προσφύγων για τη μεταχείριση που τους επεφύλασσαν οι στρατιώτες της ΠΓΔΜ όταν τη Δευτέρα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία είναι ένας από τους πρόσφυγες που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ και διηγείται: «Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μού φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο».

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούμε. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιον παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ' ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», συνεχίζει.

Στο σημείο όπου τους πήγαν υπήρχε φράχτης. Εκεί, όπως αφηγήθηκε ο Χάλεντ, οι στρατιώτες έκαναν μια τρύπα και τους έστελναν και πάλι πίσω στο ελληνικό έδαφος.

Τη μαρτυρία του Χάλεντ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.

«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας […] Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει», αφηγείται με τη σειρά του.

«Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. Άλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε», λέει και συμπληρώνει: «Επί τέσσερις ώρες δεν ήξερα ποιο ήταν το μέλλον μου».

Ύστερα απ' αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τούς οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ' όπου τους περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: "Θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.

Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Υπήρξαν ξυλοδαρμοί ανθρώπων -δύο ενήλικων ανδρών, συριακής καταγωγής- που έχουμε καταγράψει εμείς», ανέφερε  η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκαρανέ.