Πολιτιστικά
Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016 08:00

«Φύση και ανακύκλωση» με διαδραστικά μουσικά χρώματα

Πώς «ανακυκλώνονται» οι μουσικές ιδέες και δημιουργούνται νέα έργα βασισμένα σε παλαιότερα; Πώς μεταμορφώνονται φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και καθημερινά αντικείμενα σε μουσικά όργανα; Μπορεί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον να αποτελέσει έμπνευση για μια σύνθεση;

Πώς «ανακυκλώνονται» οι μουσικές ιδέες και δημιουργούνται νέα έργα βασισμένα σε παλαιότερα; Πώς μεταμορφώνονται φυσικά ή ανακυκλώσιμα υλικά, αλλά και καθημερινά αντικείμενα σε μουσικά όργανα; Μπορεί η σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον να αποτελέσει έμπνευση για μια σύνθεση;

Μαθητές Γυμνασίου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών - Deutsche Schule Athen θα συμπράξουν, επί σκηνής, με τους μουσικούς της Καμεράτα, σε μουσική διεύθυνση των Τάσου Συμεωνίδη και Αλέξανδρου Μούζα, και θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, μέσα από μια διαφορετική πρωινή συναυλία, με τίτλο «Φύση και ανακύκλωση», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 11.30 το πρωί.

Στη συναυλία - που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Σειράς «Κυριακή πρωί στο Μέγαρο» -, οι νεαροί φίλοι του Μεγάρου θα έρθουν σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης στη φύση αλλά και στη μουσική.

Ένας νέος διάλογος με τις «Τέσσερις εποχές»

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, θα ακουστεί το έργο «Vivaldi’s Four Seasons recomposed», για σόλο βιολί και ορχήστρα, του Μαξ Ρίχτερ, ο οποίος είναι ένας από τους σπουδαιότερους και παραγωγικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας. Οι «Τέσσερις εποχές» (1725) του Αντόνιο Βιβάλντι πάντα τον γοήτευαν. Όπως λέει ο ίδιος: «Είναι ένα πανταχού παρόν κομμάτι, που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες δημιουργίες του μουσικού μας τοπίου. Ωστόσο, η ομορφιά του έχει φθαρεί από την υπερβολική χρήση: ακούγεται στα σούπερ μάρκετ, σε διαφημιστικά σποτ, αλλά και σε τηλεφωνικά κέντρα ως μελωδία αναμονής!». Σκοπός του συνθέτη δεν ήταν να αφήσει το δικό του σύγχρονο αποτύπωμα επάνω στην πρωτότυπη σύνθεση, αλλά να ανοίξει έναν νέο διάλογο με τις «Τέσσερις εποχές», υιοθετώντας ένα ύφος προσιτό για το κοινό, ένα ύφος που να αντικατοπτρίζει τις αρχικές προθέσεις του. Συμμετέχει ο βιολονίστας Απόλλων Γραμματικόπουλος και, στο πόντιουμ, ο Τάσος Συμεωνίδης.

Μεταμορφώνοντας σε μουσικά όργανα υλικά της φύσης

Στο δεύτερο μέρος, θα ακολουθήσει η σύνθεση «Cam - Μedia» για ορχήστρα εγχόρδων, ηλεκτρονικό υπολογιστή και ομάδα μαθητών του Αλέξανδρου Μούζα (μουσική σύνθεση και σύλληψη, προετοιμασία μαθητών), ο οποίος θα διευθύνει, επίσης, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Λαμβάνουν μέρος μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών - Deutsche Schule Athen. Την επιμέλεια και παρουσίαση έχει αναλάβει η Σοφία Τοπούζη.  

Από τους πιο δραστήριους συνθέτες της γενιάς του, o Αλέξανδρος Μούζας, ο οποίος ασχολείται ιδιαίτερα με τον συνδυασμό της μουσικής με τις άλλες τέχνες, γράφει στο σημείωμά του για το πρόγραμμα της συναυλίας: «Το “Cam - Media” (2009) είναι ένα μουσικό έργο συμμετοχικό και διαδραστικό. Συμμετοχικό, γιατί στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών, και διαδραστικό, γιατί τα παιδιά έχουν ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, με κάθε εκτέλεση να είναι διαφορετική και μοναδική.

Το έργο αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον του (φύση και φυσικά φαινόμενα, επέμβαση του ανθρώπου, καταστροφές, επικοινωνία, γλώσσα, τεχνολογία, κ.λπ.). Το “Cam - Media” είναι γραμμένο ειδικά για την Καμεράτα, ενώ η εκτέλεση συνοδεύεται από ηχητικά εφέ, μουσικά περιβάλλοντα και ηλεκτρονικούς ήχους από υπολογιστή επί σκηνής. Οι μαθητές συμμετέχουν, μεταμορφώνοντας σε μουσικά όργανα υλικά της φύσης, ανακυκλώσιμα υλικά, αντικείμενα της καθημερινότητας μέχρι τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ χρησιμοποιούν το σώμα τους ή τη φωνή τους μέσα από το τραγούδι ή την απαγγελία. Οι μαθητές δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν μουσική, αλλά, με τη βοήθεια απλών οδηγιών, συμπράττουν με τους επαγγελματίες μουσικούς της ορχήστρας».

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 14 ευρώ, φοιτητές - παιδιά - νέοι έως 25 ετών - ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Μεγάρου, εκδοτήρια Μεγάρου: Ομήρου 8 - Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr.

naftemporiki.gr