Αθλητικά
Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016 19:45

Μπάσκετ: Δια «πυρός και σιδήρου» ο Ολυμπιακός, 100-93 την ΑΕΚ

Σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια που έγιναν στην Ευρώπη φέτος και το οποίο κρίθηκε ύστερα από δύο παρατάσεις (!!), ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ με 100-93 (77-77, 87-87) και έμεινε στην κορυφή της κατάταξης, ύστερα από 22 αγωνιστικές στην Α1. 

Σε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια που έγιναν στην Ευρώπη φέτος και το οποίο κρίθηκε ύστερα από δύο παρατάσεις (!!), ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ με 100-93 (77-77, 87-87) και έμεινε στην κορυφή της κατάταξης, ύστερα από 22 αγωνιστικές στην Α1. 

Η ΑΕΚ έπαιξε καταπληκτική άμυνα σε όλο τον αγώνα, κερδίζοντας την μάχη των ριμπάουντ (47 - 37), αλλά «προδόθηκε» από την επίθεσή της στα κρίσιμα σημεία και στις λεπτομέρειες που έκριναν το ματς.

 Η Ένωση είχε την ευκαιρία να πάρει μια μεγάλη νίκη απέναντι στον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, αλλά η αστοχία του Παπαντωνίου στις βολές, στο τέλος της πρώτης παράτασης, σε συνδυασμό με τις κακές επιθέσεις από Μαυροκεφαλίδη και Μπράουν που ακολούθησαν έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να «χτυπήσει» στο δεύτερο έξτρα πεντάλεπτο.

Παρά τη νίκη του, πάντως, ο πρωταθλητής για ακόμη μια φορά έδειξε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά χάρις στον Βασίλη Σπανούλη, που είχε 26 πόντους και 9 ασίστ κατάφερε να πάρει την νίκη και να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας.
 
Ο αγώνας ξεκίνησε με τις δύο ομάδες «καυτές» από την περιφέρεια έχοντας από 2/2 στα τρίποντα η κάθε μία στα πρώτα τρία λεπτά. Ο Ολυμπιακός με 5 συνεχείς πόντους του Σπανούλη ξέφυγε με 21-6 στο 8΄, στη συνέχεια όμως η ΑΕΚ παίζοντας καταπληκτική άμυνα δεν επέστρεψε στον αντίπαλο της να σκοράρει στα τελευταία 2 λεπτά του δεκαλέπτου και με ένα σερί 6-0 πέρασε μπροστά (22-21).

Ο αγώνας συνέχισε να είναι αμφίρροπος και στη δεύτερη περίοδο, με τις ομάδες να εναλλάσσονται στην πρωτοπορία. Η Ένωση συνέχισε στον ίδιο ρυθμό στην άμυνα, επιτρέποντας στον Ολυμπιακό να σκοράρει μόνο με βολές στα τελευταία 5 λεπτά πριν την ανάπαυλα.

Ο Μπράουν με επτά συνεχείς πόντους έδωσε στους «κιτρινόμαυρους» τη μεγαλύτερη διαφορά ως εκείνη τη στιγμή (42-37 στο 19΄) για να μειώσει στο 42-39 (σκορ ημιχρόνου) με 2/2 βολές ο Μάντζαρης. Η Ένωση, με τους Μαυροκεφαλίδη και Χέρστον να «απασφαλίζουν» επιθετικά προηγήθηκε ως το 26΄, οπότε ισοφάρισε ο Πρίντεζης σε 54-54. 

Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν βραχεία κεφαλή (61-62). Οι γηπεδούχοι με τρίποντο του Μπράουν πέρασαν ξανά μπροστά με 68-66 (33΄), αλλά στη συνέχεια έδειξαν να μένουν από δυνάμεις. Παράλληλα, ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοσή του στην άμυνα και με ένα σερί 9-0 στην επίθεση προηγήθηκε με 68-75 στο 36ο λεπτό και έδειξε έτοιμος για το διπλό.

Οι γηπεδούχοι, όμως, με επιμέρους σκορ 6-1 έφεραν τον αγώνα στο καλάθι (74-76 στο 38΄). Ο Χάκετ με 1/2 βολές ανέβασε σε τρεις το προβάδισμα για την ομάδα του αλλά ο Μπράουν με τρίποντο στα 30΄΄ πριν τη λήξη έγραψε το 77-77, για να αστοχήσει στην τελευταία επίθεση ο Σπανούλης σε τρίποντο, ενώ το ίδιο συνέβη στη συνέχεια με τον Όντομ-Τζόνσον (σε δίποντο), που πήρε το επιθετικό ριμπάουντ.

Στην παράταση Μαυροκεφαλίδης και Μπράουν με συνεχή καλάθια κρατούσαν την ΑΕΚ μπροστά, την ώρα που στην απέναντι πλευρά ο Σπανούλης πάλευε μόνος. Η ΑΕΚ με το σκορ 87-85 στα τελευταία 30΄΄ αστόχησε σε δύο διαδοχικές επιθέσεις (Μπράουν, Μαυροκεφαλίδης), αλλά πήρε ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ για να γίνει τελικά φάουλ στον Παπαντωνίου.

Ο γκαρντ της Ένωσης αστόχησε και στις δύο βολές, κι έτσι ο Σπανούλης με δύο δικές του βολές ισοφάρισε σε 87-87. Με περίπου 10΄΄ να απομένουν ο Χέρστον πήρε την ευθύνη της τελευταίας επίθεσης αλλά το τρίποντό του ήταν άστοχο και η παράταση... συνεχίστηκε.

Στο ξεκίνημα της δεύτερης παράτασης ο Μάντζαρης με τρίποντο έγραψε το 87-90. Η ΑΕΚ μείωσε με 1/2 βολές του Μαυροκεφαλίδη σε 88-90, αλλά είδε τον Μπράουν να φεύγει από το γήπεδο τραυματίας.

Ο Γκριν, που πήρε τη θέση του, ευστόχησε αμέσως σε τρίποντο φέρνοντας και πάλι μπροστά την ΑΕΚ με 91-90. Ο Μάντζαρης, όμως, αποδείχθηκε «δήμιος» της Ένωση, αφού με δεύτερο τρίποντο έφερε και πάλι μπροστά τους Πειραιώτες με 91-94.

Η ΑΕΚ στην συνέχεια υπέπεσε σε δύο παιδαριώδη λάθη στην επίθεση, ο Ολυμπιακός δεν τα άφησε ανεκμετάλλευτα και το καλάθι του Χάντερ έγραψε το 91-96, στο ένα λεπτό πριν τη λήξη, ενώ το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με την προσπάθεια του Μαυροκεφαλίδη και τις βολές των Σπανούλη, Παπανικολάου.