Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε επισήμως η συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία να μην ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη χώρα του που έχει επίσης κοινά χερσαία και θαλάσσια σύνορα (με την Τουρκία).
Βρυξέλλες
του Νίκου Μπέλλου
Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ με επιστολή του στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε επισήμως η συμφωνία για την επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών προς την Τουρκία να μην ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη χώρα του, που έχει επίσης κοινά χερσαία και θαλάσσια σύνορα (με την Τουρκία).
Η επιστολή που δημοσιεύει η «Ν», φέρει ημερομηνία 10 Μαρτίου απευθύνεται προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ κοινοποιήθηκε στους προέδρους της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ειδικότερα, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η χώρα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία η οποία θα περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους διαδρόμους για τους πρόσφυγες.
Για τον λόγο αυτό, ζητάει να διευρυνθεί η συμφωνία και να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία των προσφύγων που από τη χώρα αυτή θα περνούν στη Βουλγαρία, είτε μέσω των χερσαίων συνόρων, είτε μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Με άλλα λόγια, θέλει μαζί με το Αιγαίο να συμπεριληφθούν στη συμφωνία η Μαύρη Θάλασσα και τα χερσαία σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.
Σχετικά με την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ζητάει η Άγκυρα, ο κ. Μπορίσοφ διευκρινίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει αφού προηγουμένως η τουρκική πλευρά αποδείξει πως τηρεί τη συμφωνία επανεισδοχής, αλλά και ότι πληροί όλα τα κοινοτικά κριτήρια που συνεπάγεται η κατάργηση.
Η επιστολή του κ. Μπορίσοφ, η οποία αφήνει να αιωρείται ακόμη και το «μπλοκάρισμα» της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, εάν δεν καλύπτει και τη χώρα του, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής, στις 17 και 18 Μαρτίου. Και αυτό, γιατί η επέκταση της συμφωνίας θα μπορούσε να φέρει πρόσθετες απαιτήσεις για ανταλλάγματα από την πλευρά της Τουρκίας.