Πολιτική
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2005 16:37

ΚΚΕ, ΣΥΝ: Nα έρθουν στο φως τα πραγματικά αίτια του τραγικού δυστυχήματος

Το ΚΚΕ με σημερινή ανακοίνωσή του, για τον άδικο και τραγικό θάνατο των 121 ανθρώπων από τη συντριβή του αεροσκάφους της ιδιωτικής εταιρείας «HELIOS» ζητά να έρθουν στο φως τα πραγματικά αίτια του τραγικού δυστυχήματος, καθώς και να υπάρξει τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Επίσης το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να προβληματιστεί για τις κύριες αιτίες που αυξάνουν και πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια τα μαζικά δυστυχήματα - εγκλήματα, να διακρίνει τους ηθικούς αυτουργούς και να βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που μπορεί να τα σταματήσει.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, όλα δείχνουν πως το αεροσκάφος «HELIOS» έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των μαζικών φονικών που γίνονται για το κέρδος, όπως στα «ΤΕΜΠΗ», στη «ΡΙΚΟΜΕΞ», στο «ΣΑΜΙΝΑ» κ.α, καθώς και αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στους εργασιακούς χώρους.

Ο ηθικός αυτουργός αυτών των εγκλημάτων, είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αναφέρει το ΚΚΕ.

«Καθώς έρχονται στο φως νέα στοιχεία που πολλαπλασιάζουν τα ερωτήματα σχετικά με την πτώση του αεροπλάνου της ιδιωτικής εταιρείας χαμηλού κόστους «ΗΛΙΟΣ», είναι ανάγκη να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και για να αποτραπούν και άλλα μελλοντικά τέτοιου είδους αεροπορικά περιστατικά», δήλωσε ο Νίκος Χουντής γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, προσθέτοντας ότι χρειάζεται άμεσα:

«Να δοθεί στη δημοσιότητα το ιστορικό των βλαβών του συγκεκριμένου αεροσκάφους, διερευνώντας ταυτόχρονα αν καταγράφονται στο ιστορικό του αεροσκάφους οι διάφορες βλάβες ή «συμβάντα», όπως υπάρχει υποχρέωση από διεθνείς κανόνες.

Να παρουσιασθούν τα στοιχεία για την ορθή συντήρηση του αεροσκάφους. Να ερευνηθεί αν η συντήρηση του αεροσκάφους ήταν ουσιαστική και όχι στα χαρτιά.

Να ερευνηθούν καταγγελίες που υπήρξαν σε ανύποπτο χρόνο για ευνοϊκή μεταχείριση και εύκολες παραχωρήσεις πιστοποιητικών από Αρμόδιες Αρχές.

Ακόμα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι η Επιτροπή Διερεύνησης του Ατυχήματος θα είναι σε θέση να εκδώσει πόρισμα το ταχύτερο δυνατόν, ανεξάρτητη από τυχόν πιέσεις που θα της ασκηθούν, από διάφορα κέντρα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιστημονική τεκμηρίωση των πορισμάτων της».

Ο ΣΥΝ εκτιμά ότι χρειάζεται «πλήρης αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική αερομεταφορών με αποκλειστικό γνώμονα τους υψηλούς δείκτες ασφάλειας και προστασίας της ζωής των επιβατών. Αυτό σημαίνει άμεση εγκατάλειψη των σχεδίων μετατροπής της ΟΑ σε ιδιωτική εταιρεία χαμηλού κόστους με την πώλησή της... Ο ΣΥΝ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στην Βουλή σχετικά με το περιεχόμενο και τις περιπτώσεις που τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο Renegate (σημ. διαδικασία για αεροσκάφη που δεν επικοινωνούν με τον Πύργο Ελέγχου), καθώς και για τις δεσμεύσεις που ήδη έχουν αναληφθεί και για την αναγκαία συμβατότητα του εν λόγω σχεδίου με το Συνταγματικό πλαίσιο της χώρας».