Απόψεις
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 07:00

«Δυστυχώς... επτωχεύσαμεν»

Το περασμένο καλοκαίρι ακτιβιστές έστρωσαν στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένα χαλί με τα ονόματα 17.036 ανθρώπων που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, γράφει η Νατάσα Στασινού.

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Το περασμένο καλοκαίρι ακτιβιστές έστρωσαν στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ένα χαλί με τα ονόματα 17.036 ανθρώπων που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Τότε, εν μέσω δραματικών διακηρύξεων, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δώσουν τέλος στην τραγωδία.

Αποφάσισαν ομόφωνα την αποδέσμευση κονδυλίων για επιχειρήσεις διάσωσης και κάπου εκεί έλαβε τέλος η «ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

Οι δεσμεύσεις περί ενότητας και αλληλεγγύης έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε αλληλοκατηγορίες, κούνημα του δαχτύλου, μονομερείς ενέργειες, διαγωνισμό εθνικιστικών εξάρσεων, de facto κατάργηση της Σένγκεν.

Είχαμε και εμείς συμμετοχή σε όλο αυτό, άλλοτε με ακατανόητες απειλές ότι «θα αφήσουμε τους τζιχαντιστές να περάσουν στην Ευρώπη» και άλλοτε με επισημάνσεις για τις ευθύνες... των άλλων.

Χωρίς σχέδιο, χωρίς ουσιαστικές κινήσεις για τη συγκρότηση συμμαχιών απέναντι στην απαράδεκτη στάση χωρών όπως η Αυστρία και η Σλοβακία, χωρίς την παραμικρή προετοιμασία για την υποδοχή προσφύγων.

Με σπασμωδικές αντιδράσεις, με αποδοχή αποφάσεων, τις οποίες έως και πριν από λίγους μήνες ξορκίζαμε.

Δεν έχει ίσως τόση σημασία ποιος έχει κάνει τα περισσότερα λάθη, ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, εμείς ή οι απέναντι.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι μία ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως παραδέχεται η ίδια η Κομισιόν, αναφερόμενη στο δράμα των προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας - πΓΔΜ.

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι διαρκής και βιώσιμη. Εάν δεν καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να σηκώνει το βάρος για πάντα» προειδοποίησε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών διαφωνεί: «Η βαλκανική οδός θα παραμείνει κλειστή. Οριστικά» διεμήνυσε.

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για ακόμη μία προεκλογική κορόνα, μία υπερβολή εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς οι Αυστριακοί ετοιμάζονται για προεδρικές εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να φέρνουν στην πρώτη θέση την ακροδεξιά.

Η Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, όμως, στηρίζει τη δήλωσή της στο κοινό ανακοινωθέν της πρόσφατης Συνόδου.

«Ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων έχουν τώρα φτάσει στο τέλος» αναφέρεται σε αυτό.

Το κλείσιμο των συνόρων, επομένως, δεν είναι μονομερής ενέργεια, μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόκειται για διαπίστωση και όχι για πρόθεση, απαντά από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τι μας λένε οι Βρυξέλλες; Δεν το θέλουμε, αλλά συμβαίνει.

Οι ευρωπαϊκές αξίες «πνίγονται» στις λάσπες της Ειδομένης, η ίδια η Ευρώπη «πνίγεται» στον διχασμό. Και τι κάνουμε για αυτό; Προς το παρόν τίποτα. Η όποια διάθεση για ενιαία δράση φαίνεται να έχει εξαντληθεί.

Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στο σημείο να πούμε ως Ευρώπη αυτό το: «Δυστυχώς... επτωχεύσαμεν».

Πολιτικά και ηθικά.