Πολιτιστικά
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 10:15

Dzambo Agusev: «…Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και αυτό εκπέμπει και η μουσική μας…»

Με κάθε τους εμφάνιση να είναι ένα αξέχαστο πάρτι με ήχους από χάλκινα πνευστά, «καυτούς» βαλκανικούς τσιγγάνικους ρυθμούς, μεθυστικές μελωδίες και έντονες επιρροές από το swing και τη jazz, ο «βασιλιάς της τρομπέτας», Dzambo Agusev, επισκέπτεται τη χώρα μας με την περίφημη ορχήστρα του, και μας μιλά για τις συναυλίες τους.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με κάθε τους εμφάνιση να είναι ένα αξέχαστο πάρτι με ήχους από χάλκινα πνευστά, «καυτούς» βαλκανικούς τσιγγάνικους ρυθμούς, μεθυστικές μελωδίες και έντονες επιρροές από το swing και τη jazz, ο «βασιλιάς της τρομπέτας», Dzambo Agusev, επισκέπτεται τη χώρα μας με την περίφημη ορχήστρα του, και μας μιλά για τις συναυλίες τους.

Κινούμενοι μέσα στην πλούσια μουσική παράδοση που έχουν τα χάλκινα πνευστά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοσλαβίας, η Agusevi Dzambo Orchestra και ο ηγέτης της θα προσφέρουν στο κοινό τέσσερις ξέφρενες βραδιές, με τίτλο «Gypsy Balkan Frenzy!», στο Half Note, από την Παρασκευή 11 έως και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Γεννημένος το 1987, σε τσιγγάνικη οικογένεια που έχει μακρά μουσική παράδοση, και έχοντας καταφέρει να θεωρείται «βασιλιάς της τρομπέτας» και η ορχήστρα του να είναι περιζήτητη όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στην Ευρώπη ή ακόμα και στην Αμερική, ο Dzambo Agusev μιλά για τις συναυλίες του, για την καριέρα του και για την Ελλάδα.

Με τι ήχους και ρυθμούς θα πλημμυρίσετε αυτές τις τέσσερις βραδιές;

Στις συναυλίες μας, πάντα παρουσιάζουμε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα με ρυθμούς των Βαλκανίων, δημοφιλή τσιγγάνικα τραγούδια και αρκετά δικά μας κομμάτια, που ηχογραφήσαμε την περασμένη χρονιά. Αυτό που θέλουμε είναι να κάνουμε τον κόσμο να σηκωθεί από τις θέσεις του και να χορέψει μέχρι το πρωί.

Πόσο μοιραία ήταν η ενασχόλησή σας με τη μουσική;

Όλοι στην οικογένειά μου παίζουν τρομπέτα. Ο πατέρας μου, Džemal, και ο αδελφός του, Kočo, ηγούνταν της ορχήστρας, οπότε ήταν αναπόφευκτο να ακολουθήσω τα χνάρια τους και να ασχοληθώ με τη μουσική.

Ποιες στιγμές  θεωρείτε ότι στάθηκαν καθοριστικές για την εξέλιξη της λαμπρής καριέρας σας;

Το ότι έγινα μέλος της ορχήστρας σε ηλικία 11 ετών και, στη συνέχεια, κατέκτησα το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Guča στη Σερβία. Επίσης, μια από τις ξεχωριστές στιγμές της καριέρας μου ήταν ότι εμφανίστηκα στο Φεστιβάλ Womex στην Ισπανία, γεγονός που μου προσέφερε νέες εμπειρίες.

Τι γνωρίζετε για τη δύσκολη κατάσταση, που περνά η Ελλάδα;

Κατανοώ το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την οικονομική κρίση και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Για πολλά χρόνια, και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον και αυτό εκπέμπει και η μουσική μας: να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους και να τους κάνει ευτυχισμένους.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους μουσικούς;

Έντονη εξάσκηση, να μη φοβούνται τις συνεργασίες και να ακούνε τους συναδέλφους τους. Και, μετά, εξάσκηση ξανά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σύντομα, θα κυκλοφορήσουμε ένα νέο cd σε μια γαλλική δισκογραφική εταιρεία και ετοιμάζουμε μια περιοδεία με την μπάντα Dubioza Kolektiv από τη Βοσνία.

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 35 ευρώ, Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ ζώνη, 25 ευρώ, μπαρ: 20 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση: halfnote.gr και viva.gr.