Πολιτική
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016 16:00

Αλ. Τσίπρας: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας στους ενεργειακούς δρόμους

Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλουμε προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα παίζει κρίσιμο ρόλο στους ενεργειακούς δρόμους του μέλλοντος, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και καταβάλουμε προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια της να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα, όπως και πρωτίστως αυτό που αφορά το έργο του αγωγού TAP, για το ελληνικό τμήμα του οποίου η έναρξη των εργασιών κατασκευής του θα εγκαινιαστεί, τον Μάη στη Θεσσαλονίκη.

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης τους αφορούσε στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταστεί πολύ σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, «πύλη» των νέων προμηθειών αερίου που έρχονται από την περιοχή της Κασπίας και πως ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε ότι η έναρξη της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP θα ξεκινήσει σχετικά σύντομα.

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας του εξήγησε τα σχέδια για τον σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Σέφκοβιτς επισήμανε ότι αυτά τα σχέδια συμβαδίζουν με την ενεργειακή στρατηγική της Ένωσης, γιατί θα επέλθει μεγαλύτερος ανταγωνισμός στην αγορά και χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες.

Αναφορικά με τον ηλεκτρική ενέργεια, παρουσίασε την στήριξη της Επιτροπής για το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα σε Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη, αλλά επίσης και την υποστήριξη της Επιτροπής για καλύτερη διασύνδεση μεταξύ της νησιωτικής χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, γιατί, όπως πρόσθεσε, θα ήταν πολύ σημαντικό για τη μείωση τη κόστους παραγωγής ενέργειας και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτό το πρότζεκτ αναφέρθηκε και κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης τους, όπως επίσης χαρακτήρισε σημαντικές και τις νέες δυνατότητες από τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων αερίου, όπως είπε, γύρω από την Κύπρο, κοντά στην Αίγυπτο, κοντά στο Ισραήλ.

Στη δήλωση του, ο κ. Σέφκοβιτς είπε ακόμη ότι συζήτησαν τι μπορεί να προσφέρει η Ενεργειακή Ένωση στην Ελλάδα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα έχει βιώσιμη και καθαρή ενέργεια, σε καλύτερες τιμές και με καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες στους καταναλωτές.

Επιπλέον, υπογράμμισε το γεγονός ότι είναι πολύ εντυπωσιασμένοι για το ότι η Ελλάδα τα πάει καλά ως προς τους στόχους του «20-20», ειδικά στο πεδίο των ΑΠΕ, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα και την πρόοδο της ενεργειακής απόδοσης. Τόνισε ότι, επίσης, υπογράμμισαν τη σημασία της έρευνας και των καινοτομιών και τη στήριξη της ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση για δυο πρότζεκτ σε αυτό τον τομέα, που αφορούν στην καλύτερη αξιοποίηση της συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας.