Στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συζητήσουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον.
Στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα συζητήσουν την εφαρμογή του σχεδίου δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον.
Η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας ξεκινά στις 13:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι 28 θα συμμετάσχουν σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».
«Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να δεχθεί πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο κ. Τουσκ. Παράλληλα, η Ε.Ε. ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Οι «28» θα εξετάσουν επίσης τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της Ε.Ε..
Όπως αναφέρει ο κ. Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, για την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.
«Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους 28 ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.