Την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών και των ευθυνών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών και των ευθυνών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η Ελλάδα θα διεκδικήσει την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων αλλά και την πρόβλεψη για την επιβολή κυρώσεων σ’ όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.
Η προσφυγική κρίση δείχνει τις πολιτικές αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της λιτότητας εξέθρεψαν το τέρας της ακροδεξιάς και γονιμοποίησαν το έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων ιδεών σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Όπως εξήγησε, η καθοριστική απόφαση στο δίλημμα εμβάθυνση ή διεύρυνση ήταν μία απόφαση υψηλού ρίσκου, από ό,τι αποδείχθηκε, ενώ έκανε λόγο για μία σύγκρουση ιδεών που θα αλλάξει τη δομή της Ευρώπης. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την ανάγκη η Ευρώπη να επιστρέψει στον ορθό λόγο και τη λογική.
Λειτούργησε η απειλή του βέτο
Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της Ε.Ε. και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη του Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση του Σένγκεν» δεν ωφελεί κανέναν.
«Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».
«Για εμάς η προσφυγική κρίση δεν διαιρεί χώρες, αλλά αντιπαραθέτει ιδέες» συνέχισε και έκανε λόγο για δίλημμα μεταξύ της συντήρησης και της προόδου. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία και προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών» υποστήριξε.
Ο Πρωθυπουργός εξήρε στη συνέχεια, τη στάση των Ελλήνων πολιτών και ιδίως των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι έσωσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας τροφή και ασφάλεια σε κατατρεγμένους ανθρώπους» τόνισε.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να «σηκώσει» όλο αυτό το βάρος, ιδίως εντός των σφιχτών δημοσιονομικών συνθηκών. «Είμαστε η χώρα που στο πλαίσιο του δυνατού, καταφέραμε να μετατρέψουμε μία δύσκολη κατάσταση σε μια διαχειρίσιμη κατάσταση», εξήγησε.
Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους
Όσον αφορά την Σύνοδο Κορυφή της Δευτέρας, κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα διεκδικήσει όλες οι χώρες της Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Σ’ αυτή την προσπάθεια απέβλεπε και η πολιτική συνεννόηση, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή» συνέχισε και επανέλαβε την ανάγκη για δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών, με κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.
Κάνοντας ειδική μνεία στη Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ίδια με τη ρητορική της γερμανικής ακροδεξιάς στην Καγκελάριο Μέρκελ.
«Τα κέντρα κλειστού τύπου δεν πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές» τόνισε παράλληλα, και διευκρίνισε ότι αυτού του είδους τα κέντρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με φειδώ. Την Τρίτη, συνέχισε, θα υπογραφεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στο τουρκικό έδαφος.
«Ο δρόμος των προσφύγων δεν είναι τα νερά του Αιγαίου, αλλά η απευθείας μετεγκατάστασή τους από την Τουρκία» ανέφερε στη συνέχεια.
Να μην γίνουμε αποθήκη ψυχών
Ο κ. Τσίπρας απεύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και σύνεση και χαιρέτισε το γεγονός ότι στην Ελλάδα, δεν επικράτησε η λογική της Χρυσής Αυγής, αλλά η λογική της ανθρωπιάς και της φιλοξενίας. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη ψυχών, σημειώνοντας ότι στην ηπειρωτική χώρα βρίσκονται 30.000 πρόσφυγες, με την κυβέρνηση να αναμένει ακόμη 20.000.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων αλλά και του περιορισμού των ροών από την Τουρκία. Διευκρίνισε δε, ότι ο πλήρης τερματισμός του προβλήματος θα επέλθει μέσω της ειρήνευσης στη Συρία και στη Μέση Ανατολή.
Σύντομα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Αναφορά έκανε και στην πρώτη αξιολόγηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, «παρά την παρελκυστική γραμμή του ΔΝΤ».
Όπως εξήγησε, υπάρχει σύγκλιση στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, η οποία αφορά τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό κενό και το πλεόνασμα.
«Το ΔΝΤ προβάλει τις δικές του θέσεις και τις δικές του μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» κατήγγειλε και κατέστησε σαφές ότι «δεν θα μείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προχωράμε στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος» προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.