Ισορροπία ανάμεσα στην κριτική της προς κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα για τους πρόσφυγες και προς το ΔΝΤ για το «πάγωμα» της αξιολόγησης κρατά η κυβέρνηση, η οποία δείχνει να φοβάται μία σύνδεση ανάμεσα στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στο προσφυγικό.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Ισορροπία ανάμεσα στην κριτική της προς κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία δεν τηρούν τα συμφωνηθέντα για το προσφυγικό και προς το ΔΝΤ για το «πάγωμα» της αξιολόγησης κρατά η κυβέρνηση.
Το Μαξίμου έχει διαβλέψει εδώ και καιρό τον κίνδυνο η χώρα έναντι ανταλλαγμάτων από πλευράς των υπολοίπων Ευρωπαίων για ένα γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης να μετατραπεί σε «παρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν δεσμεύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, μπορεί να εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη χώρα, σε περίπτωση που μέχρι το καλοκαίρι δεν υπάρξει λύση στον εμφύλιο στη Συρία και συνεχιστούν οι προσφυγικές ροές.
Τους κυβερνητικούς φόβους επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Αθήνα, εξέφρασε τον φόβο «μόνο τον Μάρτιο να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες».
Γι' αυτό η κυβέρνηση, μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, κινείται προς δύο κατευθύνσεις.
Σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την ανάκληση της Ελληνίδας πρέσβη στη Βιέννη, το υπουργείο Εξωτερικών, με εντολή του Νίκου Κοτζιά, προχώρησε σε δύο αυστηρά διαβήματα στη Σερβία και στην ΠΓΔΜ, προειδοποιώντας ότι η στάση τους ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς τους σχέσεις με την Ελλάδα.
Στις Βρυξέλλες και την Τρίτη στην Άγκυρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να αποσπάσει δεσμεύσεις (γραπτές αυτή τη φορά) από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και από την Τουρκία για το πρόγραμμα επαναπροώθησης.
Σε φραστικό επίπεδο, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών δείχνουν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, σημειώνει ότι από πλευράς ΔΝΤ εγείρονται νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική συμφωνία και καλεί την Ε.Ε. να ζητήσει από το Ταμείο να σεβαστεί τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.