Πολιτική
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 17:20

Χωρίς τον ΓΓ του ΚΚΕ συνεχίζεται το συμβούλιο των αρχηγών

Χωρίς τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα συνεχίζεται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι πλέον συζητούν για τη σύνταξη ενός κειμένου συμπερασμάτων το οποίο θα εκδοθεί μετά τη σύσκεψη. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το κείμενο δεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Χωρίς τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα συνεχίζεται το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι πλέον συζητούν για τη σύνταξη ενός κειμένου συμπερασμάτων το οποίο θα εκδοθεί μετά τη σύσκεψη. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι το κείμενο δεν θα στηρίξει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Κλίμα σύγκλισης μεταφέρει η Ν.Δ.

Σύμφωνα με πηγές της Ν.Δ. στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως σημειώνουν, ο Πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Αυτή την ώρα είναι υπό επεξεργασία κοινή ανακοίνωση με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο συμβούλιο ενώ νωρίτερα απορρίφθηκε ένα πρώτο σχέδιο κειμένου.

Έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας, λέει η Φ. Γεννηματά

Για έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον κάλεσε να δει τι γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας.

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, τον κάλεσε να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες. «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση;», προσθέτουν ότι είπε η κ. Γεννηματά.

Τόνισε, υποστηρίζουν οι ιδιοι παράγοντες, πώς το θέμα της αλληλεγγύης και το δικαίωμα της ασφάλειας αφορόυν και τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίηση κατ' ελάχιστον».

Υπερυπουργό ζήτησε ο Στ. Θεοδωράκης

Τον ορισμό ενός υπερυπουργού για το προσφυγικό ζήτησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράης, χωρίς ωστόσο να προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα, σύμφωνα με πηγές της Σεβαστουπόλεως.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών και τα ασυνόδευτα παιδιά.

Εξήγησε επίσης ότι οι συγκεκριμένες δομές δεν θα φροντίζουν μόνο για τη σίτιση, τη φροντίδα και τη διαμονή των παιδιών, αλλά και για την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.

Δ. Κουτσούμπας: Δεν συναινούμε στα παζάρια κυβέρνησης - Ε.Ε.

Ο κ. Κουτσούμπας, που διαχώρισε τη θέση του σε ουσιώδη ζητήματα που συνδέονται με το προσφυγικό, είπε πως δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο δεύτερο μέρος της συνάντησης.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε για άλλη μία φορά την αντίθεση του ΚΚΕ στις περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ γενικότερα εκτίμησε πως «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι η πορεία του μεταναστευτικού δεν είναι σε καλό δρόμο».

Όπως υποστήριξε, οι αποφάσεις της ΕΕ με τη συμφωνία της κυβέρνησης οδηγούν σε εγκλωβισμό μεταναστών και προσφυγων στην Ελλάδα.

 «Το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα παζάρια της κυβέρνησης με την Ε.Ε., αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος, ούτε ανακουφίζουν την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Εξήγησε επίσης ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις «που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και στο πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων και του ελληνικού λαού».

Ειδικότερα για τις νατοϊκές περιπολίες είπε ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έγινε «ουσιαστικά με πρόσκληση της τούρκικης κυβέρνησης» και επισήμανε ότι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου».

Όπως υποστήριξε, το προσφυγικό είναι πρόφαση και η ουσία βρίσκεται σε εμπλοκή της Ελλάδας και άλλων χωρών σε νέες επεμβάσεις, σε πολέμους στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Β. Αφρικής.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα, ενώ στην ερώτηση για όσα ακούστηκαν περί «οικουμενικής» είπε «η πάγια τακτική του κ. Λεβέντη είναι ανά μια πρόταση να πετάει και μια “οικουμενική”, αυτό είναι γνωστό».