Με το βλέμμα στραμμένο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται η κυβέρνηση, όχι μόνο για το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών, αλλά και για την τύχη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με το βλέμμα στραμμένο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα βρίσκεται η κυβέρνηση, όχι μόνο για το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών, αλλά και για την τύχη της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Κυβερνητικά στελέχη όλες τις προηγούμενες ημέρες σημείωναν ότι «όσο και να θέλει κανείς να διαχωρίσει την προσφυγική και την οικονομική κρίση -στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η χώρα μας- πολύ δύσκολα θα αποφύγει κάτι τέτοιο». Ωστόσο στην παρούσα φάση τα ίδια στελέχη παραδέχονται ότι, παρά τα σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, δεν έχουν κάποια ένδειξη από πλευράς των θεσμών προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Τα πράγματα», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος με γνώση και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα, «είναι όπως τα ξέραμε: στο ασφαλιστικό οι δύο πλευρές είναι κοντά σε μια συμφωνία, στο θέμα του δημοσιονομικού κενού Ελλάδα και ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών είναι κοντά, ενώ με το ΔΝΤ υπάρχει χάσμα».
Προς αυτήν την κατεύθυνση σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν μια ακόμα συνάντηση, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε μια ενιαία στάση πριν τις συνεδριάσεις, τόσο του Eurogroup, όσο και της Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα. Εκεί, επιμένουν στην κυβέρνηση, θα παρθεί και η απόφαση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα, όπως έχει γράψει και το naftemporiki.gr η κυβέρνηση από την άσκηση βέτο στη Σύνοδο φαίνεται να καταλήγει στη «λελογισμένη και κατά περίπτωση» χρήση του δικαιώματος να μπλοκάρει το κείμενο συμπερασμάτων αν και εφόσον δεν υπάρχει ρητή δέσμευση κάθε κράτους-μέλους να εφαρμόσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
Το χαμήλωμα των τόνων στo μείζον αυτό θέμα δεν είναι άσχετο με την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή γραμμή μεταξύ των κομμάτων για το προσφυγικό στην επικείμενη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή, μετά βέβαια και τις ενστάσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. τόνισε ότι «απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ψυχραιμία και όχι μονομερείς και βεβιασμένες ενέργειες».