Αθλητικά
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 23:08

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εισαγγελική έρευνα για την ανάθεση σε Ρίο και Τόκιο

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν καταπιαστεί με το σκάνδαλο της FIFA και τις αναθέσεις των Μουντιάλ 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν καταπιαστεί με το σκάνδαλο της FIFA και τις αναθέσεις των Μουντιάλ 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ, αντίστοιχα.

Ο… ζήλος τους φαίνεται πως ενέπνευσε κάποιους Γάλλους συνάδελφούς τους, οι οποίοι άρχισαν να ερευνούν τις διαδικασίες υποβολής των προσφορών του Ρίο ντε Τζανέιρο και του Τόκιο για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων το 2016 και το 2020 αντίστοιχα, στο πλαίσιο της διαφθοράς στην παγκόσμια συνομοσπονδία του στίβου (IAAF).

Βασικό σημείο της έρευνας είναι κατά πόσο επηρέασαν την τελική επιλογή ο πρώην πρόεδρος της IAΑF, Λαμίν Ντιάκ, που έχει ήδη συλληφθεί αλλά και ο γιος του, Μασάτα, καθώς υπάρχει υποψία πως αμφότεροι λειτούργησαν ως μεσάζοντες.

Στο άκουσμα της είδησης περί επέκτασης της έρευνας των γαλλικών αρχών για διαφθορά, η Οργανωτική Επιτροπή του «Ρίο 2016» ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να έχει συμβεί κάτι επιλήψιμο στην ψηφοφορία για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη της Βραζιλίας.

«Το Ρίο ντε Τζανέιρο έλαβε το δικαίωμα να διοργανώσει τους Αγώνες επειδή είχε το καλύτερο σχέδιο. Η διαφορά στις ψήφους (66-32) με τη Μαδρίτη αποκλείει κάθε πιθανότητα μιας εκλογής που θα μπορούσε να είναι στημένη» τόνισε μιλώντας το «Reuters» ο διευθυντής επικοινωνίας των Αγώνων  του 2016, Μάριο Αντράντε.