Κόσμος
Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2005 18:29

«Καλoί» και «κακοί» με πυρηνικά

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία που διαπραγματεύονται με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εκπροσωπώντας την Ε.Ε., αποφάσισαν να ματαιώσουν τον προγραμματισμένο για τις 31 Αυγούστου δεύτερο γύρο συνομιλιών, «γιατί οι Ιρανοί παραβίασαν τη συμφωνία του Παρισιού», που προέβλεπε ευρωπαϊκή προσφορά συνεργασίας στον πυρηνικό, εμπορικό και πολιτικό τομέα με αντάλλαγμα ιρανικές εγγυήσεις για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας, αλλά όχι και επανέναρξη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου.

«Δεν είναι το Ιράν αυτό που παραβίασε τη συμφωνία, είναι μάλλον οι Ευρωπαίοι που αγνόησαν τα δικαιώματα του Ιράν και δεν παρείχαν τις ασφαλείς εγγυήσεις συνεργασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί.

Αν δεν υπάρξει πρόοδος των συνομιλιών, το Ιράν κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η Τεχεράνη διακηρύττει ότι δεν έχει φιλοδοξίες ν' αναπτύξει πυρηνικά όπλα και ότι ως μέλος των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων έχει κάθε δικαίωμα να αποκτήσει πυρηνικά καύσιμα για τους αντιδραστήρες της που παράγουν ενέργεια.

Κανείς δεν μπορεί να εικάσει τα μακροπρόθεσμα πυρηνικά σχέδια του Ιράν, αλλά δεν μπορεί και να αρνηθεί ότι η Δύση ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στο θέμα των πυρηνικών.

Το Ισραήλ, η Ινδία και το Πακιστάν δεν έχουν υπογράψει -και δεν σκοπεύουν ως φαίνεται- τη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, αλλά η Ουάσινγκτον κάνει τα «στραβά μάτια».

Το Πακιστάν του στρατηγού Μουσάραφ, σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δεν υπέστη καμία κύρωση μετά τις αποκαλύψεις ότι ένας διακεκριμένος Πακιστανός πουλούσε πυρηνική τεχνολογία.

Μόλις σήμερα, ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ επιβεβαίωσε ότι ο «πατέρας» της πακιστανικής πυρηνικής βόμβας Αμπντούλ Καντίρ Χαν είχε προμηθεύσει με μηχανές φυγοκέντρησης τη Βόρεια Κορέα.

Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται στα πυρηνικά που κατέχουν χώρες που ανήκουν στον «άξονα του κακού», όπως το Ιράν;

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει την πολιτική των διαπραγματεύσεων, καθώς ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, γνωρίζει καλά ότι η χώρα του χρειάζεται απελπισμένα την οικονομική συνεργασία της Ε.Ε. προκειμένου να ανακουφισθούν εκατομμύρια φτωχοί που τον ψήφισαν.

K.T.