Πολιτική
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 13:03

Όλγα Γεροβασίλη: Αποδεκτή η πρόταση για το ασφαλιστικό

«Σε αυτήν την πορεία επιλέγουμε να κινηθούμε με τον λαό όρθιο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην αξιολόγηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετές υποχωρήσεις.

«Σε αυτήν την πορεία επιλέγουμε να κινηθούμε με τον λαό όρθιο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στην αξιολόγηση, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη αρκετές υποχωρήσεις.

Για τη στάση του ΔΝΤ είπε ότι τόσο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί όσο και η Αθήνα ζητούν να δικαιολογήσει επαρκώς γιατί επιμένει σε αντιλήψεις, οι οποίες ξεπερνούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

«Πολύ περισσότερο που τα οικονομικά στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συμφωνία του καλοκαιριού είναι πολύ καλύτερα σήμερα», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ασφαλιστικό η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι οι θεσμοί έχουν δεχτεί την κυβερνητική πρόταση, «στη δομή της οποίας συμφωνούν άπαντες».

Παρά το γεγονός ότι -όπως είπε- εξετάζονται ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες, εκτίμησε ότι για το ασφαλιστικό η διαπραγμάτευση έχει φτάσει κοντά στο όριό της και πρόσθεσε ότι «οι θεσμοί θα μπορούσαν να έρθουν και να προχωρήσουμε».

Για το επικείμενο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο και ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, βασικοί άξονες αυτών των θέσεων είναι η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών, η επιτάχυνση μετεγκατάτασης προσφύγων, η καθιέρωση μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό, ο αποκλεισμός μονομερών ενεργειών και η δέσμευση για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει από μόνη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να προσφύγει σε βάρος της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Όμως, σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί σκέψεις από ξένους διπλωμάτες προκειμένου, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι είναι ένα θέμα που δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει αυτή η συζήτηση να ανοίξει σε ένα άλλο περιβάλλον και αφού έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.